Energie

Andreea Mitiriţă, Partener PwC Romania: Industria energetică trebuie să-şi adapteze strategiile la ”noua normalitate”: siguranţa angajaţilor, preţul redus al petrolului, o cerere mai scăzută

Andreea Mitiriţă, Partener PwC Romania: Industria...

Autor: Andreea Mitiriţă

07.05.2020, 10:01 220

Provocarea preţurilor va continua în sectorul energiei şi după relaxarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19, acestea fiind deja afectate de reducerea cererii de petrol, a consumului de electricitate şi de scăderea precipitată a cotaţiilor petrolului, gazelor, dar şi a acţiunilor listate la bursă.

În aceste condiţii, sectorul energetic trebuie să-şi adapteze strategiile la ”noua normalitate”, care înseamnă pe lângă gestionarea problemelor în materie de sănătate şi siguranţă a angajaţilor, cu care se confruntă toate sectoarele, continuarea scenariului cu preţ redus al petrolului, o cerere mai scăzută, necesitatea creşterii veniturilor şi gestionarea datoriilor. 

Specialiştii PwC la nivel global au identificat o serie de probleme în jurul cărora companiile din sectorul energiei îşi vor contura aceste strategii.

Volatilitate şi riscuri suplimentare

Până la dezvoltarea unui vaccin, ceea ce nu este probabil până în 2021, ar putea exista în continuare restricţii, dar şi posibilitatea unui al doilea val de pandemie. Prin urmare, companiile vor trebui să construiască un grad ridicat de flexibilitate şi rezistenţă continuă în strategiile pe termen scurt şi mediu. Acestea vor trebui să fie gata să ajusteze operaţiunile în sus şi-n jos şi să nu presupună că recuperarea va fi un proces continuu şi liniar. Modelele de resurse umane care oferă flexibilitate de 60:40 în jurul unui nucleu permanent de 60% sunt susceptibile să câştige teren. Trebuie luate în considerare aspectele legate de măsurile stricte de distanţare, igienă, control şi rezilienţă în afaceri adoptate în criză, care trebuie menţinute şi intensificate sau reduse, după caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO