Energie

Americanii plusează pe piaţa europeană de energie. Washingtonul vrea să-i scape pe europeni de dependenţa de gazele ruseşti

Americanii plusează pe piaţa europeană de energie....

Autor: Catalina Apostoiu

18.02.2020, 00:04 1512

♦ Statele Unite au adoptat sancţiuni împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Statele Unite vor să finanţeze cu până la 1 miliard de dolari proiecte energetice în ţări din Europa Centrală şi de Est pentru a reduce dependenţa acestora de energia venită din Rusia, a anunţat în weekend secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit Le Figaro.

„Ca semn de susţinere a suveranităţii, prosperităţii şi independenţei energetice a prietenilor noştri europeni, Statele Unite au intenţia de a acorda finanţări de până la un miliard de dolari ţărilor din Europa Centrală şi de Est membre ale Iniţiativei celor Trei Mări“, care reuneşte 12 ţări membre ale UE, a declarat oficialul american.

Ca şi SUA, ţările respective contestă în special proiectul Nord Stream 2, care are drept obiectiv dublarea livrărilor directe de gaze naturale ruseşti către Europa Occidentală cu trecere pe sub Marea Baltică până în Germania.

Statele Unite au adoptat sancţiuni împotriva companiilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, estimând că acesta va creşte dependenţa europenilor de gazele ruseşti, întărind astfel influenţa Moscovei.

Secretarul american pe energie Dan Brouillette a declarat recent că este convins că Rusia nu va putea finaliza proiectul şi a semnalizat că americanii îşi vor întări opoziţia faţă de proiect, scrie Bloomberg.

Brouillette a dec;arat că ruşii nu vor putea finaliza proiectul singuri şi că gigantul rus Gazprom nu va înregistra doar o întârziere minoră.

Preşedintele american Donald Trump a criticat dur Germania pentru că oferă Rusiei „miliarde“ pentru gaze în timp ce beneficiază de protecţie americană. Statele Unite au declarat în nenumărate rânduri că Europa ar trebui să-şi reducă dependenţa de Rusia din punct de vedere energetic şi ar trebui să cumpere în schimb GNL american.

Brouillette a declarat că nu ştie de niciun fel de sancţiuni suplimentare în cazul în care Rusia va sfida SUA.

Împreună cu ameninţările formulate de americani la adresa statelor membre UE cu privire la Huawei şi înclinaţia Washingtonului către tarife comerciale, Nord Stream 2 reprezintă o problemă vitală în contextul în care lumea se confruntă cu o ordine internaţională în schimbare, iar modul în care aceasta va fi soluţionată va fi esenţial pentru modul în care vor evolua relaţiile dintre UE şi SUA şi UE şi Rusia în următorii ani, poate chiar luni, scrie Deutsche Welle.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO