Energie

ALRO: Bursa de energie nu funcţionează. Traderii au creat o bulă speculativă cu impact în preţ

Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al ALRO

Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al ALRO

Autor: Roxana Petrescu

27.10.2021, 09:00 574

Felul de funcţionare a bursei de ener­gie OPCOM a fost în sine un ele­ment care a dus la creşterea fă­ră pre­cedent a preţurilor, spu­ne Marian Năsta­se, pre­şedintele consiliului de ad­ministraţie a ALRO, cel mai mare con­sumator de electri­ci­ta­te din Ro­mâ­nia. În faţa unei astfel de ano­ma­lii, com­pania nu a putut să fa­că alt­ce­va decât să ac­celereze pla­nurile din zo­na de producţie pro­prie de electricitate. „ALRO a contractat mare parte din energia electrică necesară pentru 2021 încă din 2020, de pe OPCOM (bur­sa de energie), însă o parte din res­pectivele con­tracte au fost de­nun­ţate unilateral de către vânzător, ceea ce ne-a de­ter­minat să revenim pe OPCOM pentru a cum­păra ener­gia electrică ne­livrată, la costuri sem­ni­fi­cativ mai mari“, ex­pli­că Năstase. Mai de­par­te, re­prezen­tantul ALRO este de păre­re că o astfel de situa­ţie putea fi evitată prin reglemen­tări su­pe­rioare la nivelul funcţio­nă­rii bursei de energie.

„OPCOM nu funcţionează ca o bursă în adevăratul sens al cuvân­tului, neexistând regulamente clare, care să împiedice traderii să vândă energia electrică pe care nu o aveau deja contractată. În acest fel s-a creat o bulă speculativă, în care anumiţi traderi vindeau cantităţi de electri­ci­tate care nu se aflau în posesia lor, în speranţa că ulterior o vor putea cumpăra de pe bursă la preţuri mai mici decât cele încheiate cu consumatorul final“, explică Năstase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO