Energie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Nuclearelectrica au bătut palma pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă. Când se va demara proiectul

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi...

Autor: Mihai Gongoroi, Otilia Serescu

21.02.2020, 12:45 1056

O misiune internaţională a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a avut loc la Cernavodă, aceasta având loc la iniţiativa Nuclearelectrica şi a vizat evaluarea derulării proiectului de retehnologizare a reactorului 1.

În esenţă, au fost evaluate nivelul de pregătire şi organizare a programelor aferente proiectului, potrivit unui comunicat.

Unitatea 1, dată în exploatare în 1996, este aşteptată să intre în 2026 într-un amplu proces de retehnologizare pentru extinderea duratei de viaţă cu încă 30 de ani.

Cele două reactoare de la Cernavodă, fiecare cu o capacitate de 700 MW, produce circa 20% din consumul de energie electrică a ţării.

„Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asigurăm că Proiectul Retehnologizării Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională. Este un mod de operare obiectiv şi eficient, specific industriei nucleare. Utilizăm experienţa internaţională şi evaluările obiective pentru a manageria un proiect extrem de riguros, la timp şi la cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Importanţa retehnologizării Unităţii 1, implicit operarea pentru încă 30 de ani dincolo de durata de viaţă iniţială de 30 de ani reprezintă un scop strategic atât pentru SNN, cât şi pentru sistemul energetic din România, la care se adaugă îndeplinirea ţintelor de mediu asumate de România", spune Cosmin Ghiţă, directorul general al companiei.

Proiectul are o durată de aproximativ nouă ani până la momentul opririi efective a reactorului. Proiectul de desfăşoară în 3 etape:

- Faza 1 – Definirea proiectului de retehnologizare (2017-2021)

Această fază se află în derulare, în prezent, şi se va finaliza cu aprobarea Studiului de Fezabilitate a Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1. După finalizarea elaborării Studiului de Fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acţionarilor SNN.

"În cadrul fazei 1, SNN a realizat contractarea documentaţiilor suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate. Una din documentaţiile suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate este “Evaluarea stării tehnice a structurilor, sistemelor şi componentelor (SSC) Unităţii 1. Aceasta reprezintă o activitate complexă, cu o durată de aproximativ 1,5 – 2 ani în care vor fi implicaţi specialişti atât ai SNN, cât şi experţi internaţionali cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte evaluarea stării structurilor, sistemelor şi componentelor a reactoarelor de tip CANDU", se arată într-un comunicat al companiei.

- Faza 2 – Pregătirea implementării proiectului de retehnologizare (2021-2026)

- Faza 3 – Implementarea proiectului de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării. (2026-2028).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO