Energie

Afacerile nu au ideologie: Gigantul american Exxon, care are un proiect la Marea Neagră cu Petrom, cere ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a putea intra într-un proiect cu Rosneft

Afacerile nu au ideologie: Gigantul american Exxon, care...

Autor: Ştefan Stan

20.04.2017, 17:15 665

Exxon Mobil cere Departamentului de Stat din SUA ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-o încercare de a intra într-o afacere cu gigantul de stat Rosenft, potrivit unor surse citate de WSJ.

Exxon a cerut permisiunea Statelor Unite să foreze alături de Rosneft în mai multe zone în care erau plasate inderdicţii din cauza sancţiunilor aplicate Rusiei, cerând ridicarea acestora în zona Mării Negre.

Cererea pentru Marea Neagră urmează să fie analizată cu atenţie de către membri Congresului, care caută să intensifice sancţiunile asupra Rusiei, drept răspuns la ceea ce SUA a spus că a fost un atac cibernetic în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut.  Congresul de asemenea a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă au existat legături între Donald Trump şi guvernul Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale şi perioadei de tranziţie, care l-ar fi ajutat pe Trump să acceadă în funcţie.  

Secretarul de Stat din SUA, Rex Tillerson, este fostul CEO al Exxon, şi în calitate de şef al companiei şi-a asigurat o relaţie apropiată de lucru cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Rosneft, o companie care este de o importanţă critică pentru economia rusă, dependentă de petrol. Departamentul de Stat este printre agenţiile guvernamentale din SUA care are un cuvânt de spus privind cererea Exxon, însă Tillerson se sustrage din orice decizii privind Exxon timp de doi ani, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Marea Neagră este una dintre zonele cu cel mai bun potenţial de resurse începând cu anul 2018 dintre toate zonele pe care le tatonează în acest moment ExxonMobil în căutarea de gaze naturale, reiese dintr-un raport publicat de gigantul american.

Astfel, ţinând cont de volumul estimat pentru fiecare zăcământ, dar şi de participaţia pe care o deţine în fiecare proiect grupul petrolier, Marea Neagră şi sonda Domino din peri­metrul Neptun se află acum pe locul şase ca dimensiune între proiectele care au ca dată de start anul 2018. Producţia estimată pentru sonda Domino este de 6,5 miliarde de metri cubi pe an. În 2015, de exemplu, România a con­sumat 11,5 miliarde de metri cubi.

În total, începând cu 2018 pe lista de proiecte care ar trebui să înceapă producţia se află 15 perimetre, în care ExxonMobil deţine participaţii care variază între 20 şi 100%, fiind însă şi un proiect pentru care negocierile privind participaţia sunt în derulare.

Primele cinci proiecte ca im­por­tanţă pentru americani, proiecte pentru dezvoltarea unor zăcăminte de gaze, sunt amplasate în Canada, Alaska, Australia şi Tanzania. Exxon­Mobil mai caută rezerve de gaze naturale în Rusia, Vietnam, Nigeria sau Indonezia, aceasta fiind proiecte programate să înceapă după anul 2018.

Proiectele de explorare şi producţie din domeniul hidrocarburilor sunt prin­tre cele mai intensive din punctul de vedere al costurilor, riscurile aso­ciate acestor activităţi fiind de aseme­nea semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO