Energie

Adrian Paraschiv, Photomate: Piaţa energiei din România este în curs de maturizare, avem provocări în ceea ce priveşte echilibrarea reţelelor, sistemele de stocare şi integrarea lor în reţelele de transport

ZF Power Summit 2024

Adrian Paraschiv, Photomate: Piaţa energiei din România...

Autor: Ramona Cornea

28.02.2024, 11:19 88
Piaţa locală a energiei este în proces de maturizare şi în acest moment marii jucători din această piaţă se confruntă cu provocări în ceea ce priveşte echilibrarea reţelelor, sistemele de stocare şi integrarea lor în reţelele de transport, susţine Adrian Paraschiv, country manager Romania & Republica Moldova, Photomate. 
 
„Piaţa energiei din România este în curs de maturizare, avem provocări în ceea ce priveşte echilibrarea reţelelor, sistemele de stocare şi integrarea lor în reţelele de transport. Sunt câţiva ani în care vom discuta mai multe. Trebuie investit şi în reţelele de distribuţie pentru a dezvolta mai bine acea zonă. (...) Dacă comparăm ce se întâmplă acum cu ceea ce era acum trei ani, costurile cu echipamentele au scăzut cu aproximativ 50%. Aici mă refer la panourile fotovoltaice, la invertoare, cât şi la sistemele de stocare a bateriei Acum doi ani, un MW pe oră de stocare era aproximativ 400.000 de euro, iar acum ajunge la aproximativ 200.000 de euro” a spus el în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024. 
 
Ce a mai spus Adrian Paraschiv în cadrul ZF Power Summit 2024: 
 
Sunt variaţii foarte mari şi este clar că aceste scăderi vin ca urmare a maturizării tehnologiei, a maturizării proiectelor şi a implementării lor. Odată cu creşterea producţiei este normal să scadă costul producţiei. 
 
Trebuie să revenim cu picioarele pe pământ şi să ne uităm la ce se întâmplă cu proiectele de la noi pentru că pe hârtie avem GW, iar efectiv construite sunt trei mari proiecte, dacă vorbim de proiectele de fotovoltaice construite în România şi conectate la reţea: Lăţeşti, Călugăreni şi Doiceşti. Toate au fost conectate la reţea anul trecut. 
 
Va trebui să vedem cine va avea curajul de a beneficia de aceste costuri scăzute cu echipamentele din momentul de faţă pentru că discutăm de două mari provocări: una este conectarea la reţea din cauza disponibilităţii staţiilor de transformare de înaltă tensiune, unde termenul de livrare este de 1 an. A doua provocare este legată de furnizarea energiei în bandă. Producătorii, furnizorii de energie care vor dori să-şi asigure un preţ cât mai bun vor trebui să livreze energie în bandă. Cum poţi să livrezi în bandă? Prin stocare. Sunt provocări, dar sunt şi soluţii la preţuri din ce în ce mai acceptabile. 
 
În ceea ce priveşte partea de finanţare, din experienţa mea de până acum nu am văzut investiţii mari făcute în generarea de energie din fonduri proprii. Investiţiile din fonduri proprii sunt de obicei în capacităţi mici. Investiţiile în capacităţi mari se fac de obicei cu finanţare din exterior. Aici este o altă axă de discuţie cu privire la motivele pentru care se întârzie implementarea acestor proiecte. Multe au aşteptat după PNRR, abia acum avem acceptul prelungirii, dar este prelungit numai până în decembrie. Ca să dezvolţi un parc de 50 de MW, poţi să-l construieşti, să-l testezi, dar ce te faci cu staţia de înaltă tensiune, care îţi vine abia peste 1 an. Este o provocare pe care o au mulţi investitori: deşi au proiectul pe hârtie, au întârzieri din acest motiv. Va trebui investit foarte mult în reţeaua de transport ca să poată prelua energia produsă şi să o poată transporta acolo unde avem nevoie de ea. 
 
În ultimii doi, am discutat preponderent despre rezidenţial şi comercial. Rezidenţialul este susţinut de Casa Verde, care are în continuare foarte mulţi adepţi şi este normal aşa. Comercialul este împins de la spate de preţurile fluctuante la energie. Dacă eşti în zona de producţie, o fluctuaţie a preţurilor la energie îţi poate afecta foarte mult costul final, aşa că foarte mulţi au investit în partea aceasta de producţie fotovoltaică pentru consum şi stocare pentru a-şi garanta costul energiei pe care o utilizează în businessul lor. 
 
Pe partea de large scale utility este o provocare mai mare pentru că s-au purtat discuţiile, dar deciziile efective de dezvoltare a proiectelor au fost întârziate. Suntem în contact cu foarte multe companii care vor să înceapă construcţia, vorbim să înceapă în martie – aprilie, echipamentele se vor livra între două şi şase luni de zile. 
 
Dacă vorbim despre proiectele de large scale utility care au deja asigurată finanţarea şi au deja conexiunea la reţea asigurată, pe acelea le vom livra începând cu luna iunie – iulie a acestui an şi se vor continua discuţiile – livrările până anul viitor. După aceea vor intra din ce în ce mai mult în discuţie sistemele de stocare a energiei. Probabil că în 3-4 ani vom vorbi despre producţia de hidrogen, stocarea şi utilizarea lui. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO