Energie

170 de companii din industrie primesc ajutor de stat în valoare de 331 milioane euro pentru costul energiei

170 de companii din industrie primesc ajutor de stat în...

Autor: Răzvan Botea

17.01.2020, 00:07 1838
Guvernul a emis la sfârşitul lui 2019 o ordonanţă de urgenţă care prevede compensarea costurilor cu certificatele de emisii CO2 pentru consumatorii industriali.
Aproximativ 170 de companii din industrie, printre care TMK Artrom Slatina sau Tenaris Silcotub Zalău, ar urma să primească un ajutor de stat în valoare totală de 331 mil. euro pentru costurile cu energia. „Este un ajutor imens dat industriei româneşti, care este în competiţie în piaţa internă şi externă cu companii din alte ţări care compensează aceste costuri cu emisiile indirecte. De aceea s-au închis şi multe fabrici - IMGB sau ArcelorMittal Hunedoara. Orice întârziere în aplicarea acestei legi este un handicap pentru companiile din România“, a declarat pentru ZF Ianc Petru, preşedintele Societăţii Metalurgice Româneşti. Preţul energiei pentru marii consumatori industriali s-a majorat semnificativ în ultimii doi ani pe fondul creşterii de 7 ori a preţului certificatelor de emisii indirecte CO2, care înseamnă circa o treime din costul cu energia al companiilor. Producătorii de energie pe bază de cărbune, cum ar fi Complexul Energetic Oltenia, sunt obligaţi să cumpere certificate de emisii CO2 de pe piaţă. Preţul acestor certificate este introdus în preţul energiei, care este plătit de consumatorul industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO