Companii

Energia verde a atras 570 mil. euro, 20% din investiţiile prognozate în acest an

Energia verde a atras  570 mil. euro, 20% din...

Autor: Roxana Petrescu

29.07.2014, 00:07 579

Energia verde a atras în primele cinci luni din acest an investiţii de 570 mil. euro, în proiecte noi de 341 MW, potrivit datelor publicate de Transelectrica, rezultat de aproape cinci ori mai mic faţă de prognozele avansate pentru acest an de către Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în domeniul Energiei (ANRE).

În ianuarie anul acesta, ANRE spunea că, pe baza autorizaţiilor de înfiinţare care urmează să expire în 2014, se vor monta 750 MW în proiecte solare, 1.200 MW în ferme eoliene, 70 MW în centrale hidroelectrice, 5,5 MW în centrale pe biogaz şi 45 MW în centrale pe biomasă.

La acestea se adăugau centralele electrice cu puteri mai mici de 1 MW, care însă nu intrau sub supravegherea Autorităţii.

În total, ANRE estima proiecte de peste 2.000 MW a căror valoare se ridică la peste 3 miliarde de euro.

Piaţa de energie verde a fost una dintre puţinele care în perioada recesiunii au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. De exemplu, dacă în 2009 func­ţionau numai 14 MW montaţi în turbine eoliene, la finalul lunii mai România avea peste 2.829 MW în astfel de centrale. Vara trecută însă guvernul a decis că pentru proiectele înregistrate de la 1 ianuarie 2014 se aplică o schemă de sprijin redusă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- estimări privind puterea instalată până la finele anului; valoarea investiţiilor în domeniu; situaţia actuală raportată la Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiei Regenera­bi­le

- estimările ANRE privind pro­iec­tele eoliene din acest an şi realizările la 5 luni 

- impactul modificării politicii certificarelor verzi asupra investiţiilor în energia verde

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO