Companii

Energia în România: Hidro se scaldă în profituri, cărbunii se prăbuşesc în pierderi

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2015, 00:07 720

În timp ce Hidroelectrica se scaldă în profitul record de 941,5 de milioane de lei de anul trecut, din care 80% va fi distribuit sub formă de dividende, minerii de la Com­plexul Energetic Hunedoara primesc noi promisiuni de reorganizare după ani de zile în care au ascultat acelaşi refren.

Diferenţa dintre situaţiile celor două companii oglindeşte anomalia pieţei de energie din România, singura la nivel european în care sectorul de producţie a fost divizat în funcţie de sursă, acum energia hidro luptându-se, de la egal la egal, cu energia termo pentru un loc în piaţă în condiţii de costuri complet diferite.

„Această distribuire de dividend nu va afecta planul de investiţii al companiei, care a fost setat la 1,3 miliarde de euro pe următorii cinci ani“, a declarat Remus Borza, avocatul care controlează compania Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

În timp ce „excesul de lichiditate“ de la Hidro­electrica va fi împărţit între Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea, cei doi acţionari ai companiei, Andrei Gerea, ministrul energiei, a fost nevoit să le dea din nou asigurări la finalul săptămânii trecute minerilor din Valea Jiului că vor primi plăţi compensatorii în cazul în care vor exista restructurări. Desigur, totul se va realiza după un plan aprobat, a mai precizat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO