Companii

Enel încheie primul semestru cu o scădere de 11% a profitului operaţional

Enel încheie primul semestru cu o scădere de 11% a...

Autor: Roxana Petrescu

01.08.2016, 00:04 138

Italienii de la Enel, unul dintre cei mai puternici jucători din piaţa distribuţiei şi furnizării de energie electrică, cu 2,7 milioane de consumatori în portofoliu, a înregistrat la finalul primului semestru un EBITDA (profit operaţional) de 123 de milioane de euro în România, în scădere faţă de cele 138 de milioane de euro din perioada similară a anului trecut, după cum arată datele publicate în raportul grupului. Documentul nu cuprinde informaţii despre evoluţia afacerilor din România.

Enel este prezentă cu activităţi de distribuţie în trei zone, Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, regiunea în care intră şi Bucureştiul, furnizarea fiind un serviciu activ la nivel naţional. Compania este de asemenea unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde, având un protofoliu de proiecte eoliene şi solare de 534 MW. Un reactor de la Cernavodă de exemplu are o capacitate de 700 MW. Odată cu multiplele schimbări care au afectat schema de sprijin pentru ener­gia regenerabilă, ita­lienii au oprit inves­tiţiile în energia verde în România, strategia aplicată de toţi greii de profil care au pariat pe acest domeniu.

Recent, Enel a mai bifat o victorie îm­potriva statului român la Curtea de Arbitraj de la Paris într-un dosar în care grupul energetic era acuzat de încălcarea unor clauze din contractul de pri­vatizare a fostei Elec­trica Muntenia Sud. Deşi statul le cerea italienilor plata unor penalităţi de circa 920 de milioane de euro, s-a întors de la Paris bun de plată, aşa că trebuie să le dea italienilor 1,3 mi­lioane de dolari, sumă care reprezintă cheltuielile de judecată făcute de apărarea Enel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO