Companii

Enel da mai mult pe actiunile Electrica Banat si Dobrogea

17.03.2004, 00:00 30



Grupul energetic italian Enel a inaintat pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea o oferta mult mai echilibrata in ceea ce priveste pretul pachetului de actiuni si programul investitional, au spus pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare. Initial, italienii au oferit putin pe actiuni dar s-au angajat la investitii foarte mari.



Italienii au prezentat un plan de afaceri pe cinci ani pentru cele doua distributii regionale de electricitate, tinand seama de evolutia tarifului energiei electrice prezentata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), conform cerintelor din caietul de sarcini, au mai adaugat sursele citate.



Un element important al tranzactiei Enel cu Electrica va fi preluarea unor datorii acumulate de cele doua distributii regionale, in suma de circa 125 mil. euro.



"Oferta Enel de aceasta data este mult mai echilibrata si este "in linie" cu ce s-a intamplat in Ungaria, cand a avut loc privatizarea distributiilor de electricitate. Valoarea programului investitional aferenta planului de afaceri pe 5 ani este mai realista fata de suma vehiculata pentru 15 ani (n.r. - de 1,2 mld. euro)", afirma sursele citate. Acestea precizeaza ca valoarea tranzactiei va ingloba trei factori foarte importanti - pretul pe pachetul de 51% din actiunile fiecarei filiale Electrica, programul de investitii ce va fi derulat in primii cinci ani, precum si nivelul datoriilor preluate in momentul privatizarii.



Datoriile celor doua distributii regionale depasesc 2.000 mld. lei (50 mil. euro) in cazul Electrica Dobrogea, iar cele ale filialei Banat sunt de aproximativ 3.000 mld. lei (circa 75 mil. euro).



Enel este singurul investitor strain ramas la negocierile cu statul roman pentru preluarea pachetului majoritar la Electrica Banat si Electrica Dobrogea, dupa ce concurenti din Grecia, Austria si Elvetia s-au retras pe rand inainte de depunerea ofertelor preliminare. Gigantul italian, cu un volum de afaceri de 31 mld. euro in 2003, anuntase initial un plan de investitii de circa 1,2 mld. euro esalonat pe 15 ani, in schimbul unui pret modest pe pachetul de actiuni. Ulterior, ministerul economiei a sugerat o reducere a programului de investitii in schimbul unui pret mai mare pe pachetul de actiuni scos la vanzare.



Enel este asistat pentru tranzactia cu ministerul economiei si comertului de casa de avocatura Musat & Asociatii, firma de consultanta Ernst & Young si de consultantul pe probleme de cadru de reglementare London Economics. Ministerul de resort este asistat de casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si banca franceza BNP Paribas.



Electrica Banat si Electrica Dobrogea, care au in portofoliu 17% din cei 8,5 mil. abonati ai Electrica, au derulat anul trecut impreuna un voum total de afaceri de peste 380 mil. euro. Parafarea contractului de privatizare de catre Enel si statul roman este asteptata pana la finele primului semestru al acestui an.



Electrica Banat asigura alimentarea cu electricitate in patru judete din vestul Romaniei, unde este prezenta o importanta comunitate de italieni. Societatea are in prezent 850.000 de abonati. Electrica Dobrogea, care acopera patru judete din sud - estul tarii, are 590.000 abonati.



De cealalta parte, gigantul controlat de statul italian vizeaza o extindere strategica a operatiunilor sale pe pietele din Romania si Bulgaria, zona cu mare potential in perspectiva aderarii la piata unica europeana.



In Romania, Enel a luat pana acum in vizor preluarea de distributii de electricitate, de gaze, precum si capacitati de producere a energiei in termocentrale si in hidrocentrale. Enel a depus oferte preliminare pentru privatizarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, precum si scrisori de interes pentru trei complexuri energetice - Craiova, Turceni si Rovinari.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO