Companii

Emerson face cate o fabrica pe an

10.03.2006, 00:00 29

Concernul american Emerson, lider mondial in industria motoarelor electrice, va construi anul acesta prima sa fabrica la Cluj, urmand ca pana in 2010 sa finalizeze cate o fabrica pe an pentru fiecare dintre diviziile sale.

"Am avut vizita directorilor americani ai celor cinci fabrici care vor fi realizate in parcul industrial Tetarom II, s-au vizitat locatiile si am analizat planul de constructii. Pot sa va spun ca, de-acum inainte, Emerson va realiza la Cluj cate o fabrica pe an, fiecare pentru o alta divizie a companiei americane, pe toate cele 11 hectare de teren disponibile", a declarat pentru ZF Transilvania Viorel Gavrea, directorul Parcului Tetarom.

Emerson doreste ca anul acesta sa construiasca prima fabrica de motoare, ceea ce presupune o investitie de 25 - 30 de milioane de euro. Noua unitate va realiza motoare pentru masini de spalat si pentru industria automotive, intreaga productie urmand sa fie destinata exportului. Oficialii firmei au mai anuntat ca 80% din productie va fi realizata cu materie prima din Romania.

Conform declaratiilor oficialitatilor locale, in faza a doua Emerson urmeaza sa produca in parcul Tetarom generatoare electrice.

Planurile concernului american vizeaza deschiderea in urmatorii 4 ani a inca 3-4 fabrici si angajarea in cei 5 ani de dezvoltare a investitiei a aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea inalt calificate.

Investitia totala in urmatorii cinci ani va depasi 125 de milioane de euro.

Pe langa construirea primei unitati de productie, reprezentantii concernului au anuntat ca anul acesta vor demara si lucrarile la realizarea unei cladiri ce se va intinde pe 6.000 mp, va avea 4 etaje si va fi finalizata pana in iunie.

Aici se va infiinta centrul de cercetare REDEC - Romanian Emerson Development Engineering Center - care va constitui baza pentru viitoarele proiecte ale companiei americane si unde vor fi angajati aproximativ 450 de specialisti.

Deocamdata, primul lot de angajati va fi format din circa 30 de ingineri, in cea mai mare parte absolventi ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

"Am purtat discutii cu Emerson de principiu si am programat o viitoare intalnire pentru luna aprilie. S-a discutat in linii mari viitorul contract pe care il vom semna cu Emerson, care va fi, in primul rand, un acord de confidentialitate si de proprietate intelectuala. Apoi va fi vorba de un parteneriat care va presupune consultanta, practica studenteasca si orientarea profesionala a studentilor nostri. De-abia pe urma vom discuta cum pornim colaborarea directa. Noi am vrea ca Emerson sa ne ajute in sensul dotarii unor laboratoare, dar acest lucru nu l-am discutat deocamdata", a declarat Aurel Vlaicu, prorectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN)

Grupul Emerson Electric numara astazi 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York.

Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vand produsele in peste 150 de tari. In 2004, valoarea exporturilor companiei s-a ridicat la 7,4 miliarde de dolari, reprezentand 47% din vanzarile companiei. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO