Companii

Elveţienii vând Expur, dar păstrează 13.000 ha de terenuri agricole

16.06.2010, 23:49 303

Grupul elveţian Alimenta Group, acţionarul Expur Urziceni -producătorul mărcii de ulei vegetal Ulcom şi care a intrat anultrecut şi pe piaţa de biodiesel, va vinde către gigantul francezSofiproteol doar diviziile de producţie a uleiului vegetal şi abiodieselului deţinute prin Expur Urziceni, urmând să păstreze13.000 de hectare de terenuri agricole deţinute în judeţulGalaţi.

"Activităţile agricole, care aparţin unora dintre acţionariiExpur, nu sunt incluse în această vânzare. Activităţile agricoleacoperă aproximativ 13.000 de hectare în regiunea Călăraşi, aproapede Dunăre, pe care se cultivă rapiţă, floarea-soarelui, grâu, orzşi porumb", a declarat Richard Radag, preşedintele Expur Urziceni,fără a dezvălui însă numele entităţii juridice prin intermediulcăreia elveţienii deţin aceste terenuri.

Alimenta Group a început luna trecută să negocieze vânzareaExpur Urziceni cu Sofiproteol - cel mai mare producător din Europade biodiesel, cu afaceri de 5,5 de miliarde de euro, procesul dedue-dilligence fiind aproape finalizat. Reprezentanţii Alimenta şiSofiproteol, care vor fi consiliate atât de firme de avocaturăromâneşti, cât şi franceze, nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei.Cu toate acestea, surse din industrie susţin că francezii ar puteaplăti între 60 şi 100 mil. euro pentru Expur, aceasta fiind cea maimare tranzacţie din piaţa locală a uleiului. Cu această sumă,Sofiproteol va prelua un business de 160 mil. euro, o fabrică deulei vegetal şi una de biodiesel în cadrul cărora lucreazăaproximativ 500 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO