Caută doar în titlu
Companii

Elveţienii de la Roche România, amendaţi cu 12 mil. euro de Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa medicamentelor oncologice

Consiliul Concurenţei a amendat compania farmaceutică Roche România SRL cu 60 mil. lei (12,8 mil. euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice, în urma unor investigaţii începute în anul 2017.

„În cadrul primei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2017 –2019, producătorul Roche a adoptat o strategie comercială menită să elimine concurenţa la licitaţii şi să întârzie intrarea pe piaţă a unor medicamente similare. Comportamentul Roche s-a manifestat, în cursul anului 2017, în contextul participării la achiziţia publică centralizată pentru medicamente ce conţin substanţele Rituximab şi Trastuzumab, în cadrul programului naţional de oncologie, precum şi în cadrul a 47 de licitaţii organizate la nivel de spital pentru aprovizionarea cu aceleaşi medicamente”, se arată în comunicatul Concurenţei.

În informarea autorităţii de concurenţă se explică faptul că legislaţia prevede că un producător trebuie să furnizeze medicamente către minim trei distribuitori. Roche a vândut medicamentele care conţineau Rituximab şi Trastuzumab cu un preţ mai mare decât cel oferit în cadrul licitaţiilor publice.

„Această strategie pusă în practică cu ocazia participării la procedurile de achiziţie publică, cu scopul de a întârzia accesul pe piaţă a produselor biosimilare, afectează bugetul CNAS alocat programului naţional de oncologie. Economia realizatăpe termen scurt de către Ministerul Sănătaţii este aparentă, pe termen lung, estimăm că,în cazul licitaţiei naţionale, alternativele biosimilare ar fi putut aduce economii de cca. 7,1 mil. euro bugetului programului naţional de oncologie”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.