Companii

Electroaparataj: ultimul trimestru a salvat anul la profit

02.03.2006, 20:18 26

Afacerile companiei au crescut cu 27% dar profitul pe intreg anul a scazut cu 10% si s-a aflat sub nivelul bugetat.

Producatorul roman de aparataj de joasa tensiune Electroaparataj Bucuresti, care livreaza echipamente inclusiv pentru modelul Logan, a incheiat anul trecut cu un profit net preliminat de 0,67 milioane de euro (2,4 milioane de lei), in crestere in euro din cauza deprecierii monedei europene unice fata de leu, dar in scadere in lei cu 10,2% fata de castigul din 2004.

Compania a finalizat in vara acestui an fuziunea cu societatile Aparataj Electric Titu, Electrotehnica si Romarta 2000, rezultatele pe anul trecut incluzand si aceste companii.

Rezultatul de la finalul lui 2005 este totusi superior celui inregistrat dupa primele noua luni ale anului, cand societatea raporta un profit net de aproximativ 9.200 de euro (circa 33.200 de lei). In primele trei trimestre din 2004, Electroaparataj obtinuse un profit net de 0,88 milioane de euro (3,6 milioane de lei).

Castigul preliminat al companiei este insa sub nivelul estimat in bugetul de venituri si cheltuieli. Conducerea Electroaparataj estima pentru 2005 realizarea unui profit net de 3,18 milioane de lei la o cifra de afaceri de 60,74 milioane de lei. Oficialii societatii au precizat totusi pe parcursul anului trecut ca indicatorii din buget nu au luat in calcul fuziunea, nestiindu-se sigur momentul definitivarii ei.

Afacerile Electroaparataj s-au ridicat in 2005 la 18,45 milioane de euro (66,79 milioane de lei), in crestere cu 27,3% fata de vanzarile din anul precedent. Reprezentantii companiei nu au comentat ieri aceste rezultate.

Oficialii Electroaparataj explicau profitul redus de la finalul lunii septembrie prin intreruperea activitatii uzinelor Dacia Renault pentru reparatii si prin rezultatele negative inregistrate de societatile absorbite. Conducerea Electroaparataj spunea ca august este traditional o luna slaba pentru companie, dar in 2005 a fost foarte slaba in conditiile in care Dacia nu a lucrat in aceasta perioada decat o saptamana, restul lunii fiind inchisa pentru reparatii. Aproximativ 25% din cifra de afaceri a societatii este o realizata in urma colaborarii cu Dacia, potrivit reprezentantilor Electroaparataj.

Conducerea companiei preciza totodata ca societatile absorbite prin fuziune au avut in trimestrul al treilea rezultate slabe, care au influentat in sens negativ si profitabilitatea Electroaparataj.

Profitul societatii a fost afectat si de aprecierea leului fata de euro, in conditiile in care mai mult de jumatate din vanzarile Electroaparataj sunt in euro sau cu pretul legat de moneda unica europeana. Cele mai importante piete externe ale Electroaparataj sunt cele din Germania, Franta, Suedia si Norvegia

Electroaparataj este controlata de fondul de investitii Broadhurst care intentioneaza sa divizeze societatea. Conform proiectului de divizare, o parte din proprietatile imobiliare ale Electroaparataj ar urma sa fie transferate unei companii noi - ELJ Proprietati, in timp ce o alta societate - ELJ Laborator - va prelua laboratorul de incercari.

Patrimoniul transmis prin divizare catre ELJ Proprietati este format din fosta cantina, in prezent o cladire cu birouri, sectia matriterie si terenul aferent in suprafata de circa 6.350 metri patrati din Bucuresti, precum si din disponibilitati banesti in suma de aproape 2.800 de lei. Fosta cantina este locul in care isi are sediul New Century Holdings, administratorul fondului Broadhurst, actionarul majoritar al companiei.

Activele imobilizate urmeaza sa fie transmise catre societatea ELJ Proprietati la valoarea lor fiscala, care la finalul lunii octombrie era de 3,514 milioane de lei (0,97 milioane de euro). Aceste active reprezinta aproximativ 5,2% din activul net al Electroaparataj. In conditiile in care divizarea va implica alocarea de actiuni ce nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, actionarii Electroaparataj care nu sunt de acord cu divizarea au dreptul de a se retrage din societate, pretul oferit de conducerea companiei fiind de 0,4819 lei/actiune.

Pretul este putin peste nivelul la care s-au tranzactionat actiunile Electroaparataj ultima data la Bursa. Ultima tranzactie cu aceste titluri dateaza tocmai la inceputul lunii decembrie a anului trecut, cand actiunile s-au tranzactionat la un pret de 0,44 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO