Companii

Electrica a facut prima tranzactie de cumparare pe bursa de energie din 2007

Electrica a facut prima tranzactie de cumparare pe bursa de energie din 2007

Click pentru imaginea marita

22.03.2007, 20:22 25

Compania de distributie si furnizare a energiei electrice, Electrica, a fost ieri initiatoarea primei tranzactii de cumparare reusite din anul acesta de pe platforma contractelor bilaterale gazduita de operatorul pietei de energie electrica din Romania, OPCOM.
Tot ieri s-a inregistrat cel mai mic pret de atribuire al unui contract cu energie de la inceputul anului, respectiv de 162,9 lei (48 de euro) pe MWh. In total, Electrica a platit 4,6 mil. euro pentru 110 MW de energie.
Pana acum, toate tranzactiile incheiate pe OPCOM anul acesta au fost de vanzare, in unele dintre ele aflandu-se pe pozitia de cumparator compania Electrica, alaturi de ale companii de profil de pe piata energiei. Majoritatea tranzactiilor de cumparare de pe OPCOM raman neatribuite din cauza neintelegerilor de pret dintre participantii la licitatii. Cumparatorii vor pretul cel mai mic, iar vanzatorii vor maximul de pret pe care stiu ca-l pot obtine din tranzactiile de vanzare. De asemenea, tot tranzactiile de cumparare sunt cele asupra carora planeaza cele mai multe semne de intrebare. La vanzare, pretul poate sa fie cel putin egal cu cel propus de vanzator, acest tip de licitatie fiind preferat de companiile de profil care pot obtine mai mult decat pretul dorit.
La licitatiile de cumparare, de foarte putine ori, pretul pe care este dispus sa-l ofere cumparatorul este acceptat de vanzator, lucru care duce la un numar mare de contracte neatribuite.
Electrica a reusit sa incheie ieri cinci tranzactii de cumparare, la un pret maxim de pornire de 170 de lei pe MWh, adica pretul mediu la care s-au incheiat ultimele vanzari de energie de pe OPCOM. In total, compania a reusit sa achizitioneze 94.080 MWh. Primele trei contracte au vizat cantitati de 21.600 de MWh fiecare cu perioade de livrare similare cuprinse intre 01.04-30.04.2007. In total, Electrica a cumparat 90 MW pentru o perioada de o luna de la Ennet Grup cu 165,5 lei pe MWh, Ezpada cu 162,9 lei pe MWh si de la CEZ Romania cu 162,9 lei pe MWh. Cea de-a patra oferta a venit din partea companiei Grivco si a vizat un pachet de energie de 14.640 MWh (10 MW) cu o perioada de livrare cuprinsa intre 01.05-30.06.2007 si cu un pret de atribuire de 168 de lei pe MWh. Ultima oferta a vizat un pachet similar, dar a fost castigat de CEZ Romania la un pret de atribuire de 169,25 lei pe MWh.
Azi, Electrica mai are programate inca cinci licitatii de cumparare in cadrul carora va incerca sa achizitioneze de pe OPCOM 60 MW la un pret maxim de pornire de 170 de lei pe MWh.
Electrica se afla zilele acestea intr-o campanie masiva de shopping de electricitate tinand cont de faptul ca mai sunt putine zile pana la expirarea ordinului dat de Ministerul Economiei prin care majoritatea producatorilor de energie au fost obligati sa-si continue contractele detinute cu compania pana la sfarsitul lunii martie. In ultimele saptamani, Electrica a reusit sa-si acopere partial deficitul de energie de aproximativ 500 de MW cu care se confrunta pana la sfarsitul anului.
Un alt lucru care a mai redus din povara Electrica a fost faptul ca majoritatea filialelor privatizate au inceput sa fie din ce in ce mai active pe OPCOM. Acest lucru a dus la diminuarea cantitatilor de energie pe care Electrica trebuie sa le contracteze astfel incat sa acopere si necesitatile filialelor privatizate. Odata cu tranzactiile realizate pe OPCOM ieri a fost reconfirmat trendul de stabilizare a preturilor cu care se realizeaza tranzactiile cu energie. Ieri, s-a inregistrat un nou minim al contractelor cu energie la pretul de 162,9 lei pe MWh (48, 7 euro pe MWh).
Ceea ce s-a observat a fost ca de la luarea deciziei de publicare a preturilor de atribuire ale contractelor, pe 9 februarie, preturile au inregistrat un regres constant. Dupa ce, spre sfarsitul lunii februarie, preturile la contractele cu energie au escaladat pana la 184 de lei (55 de euro) pe MWh, in prezent acestea s-au stabilizat la aproximativ 170 de lei (50 de euro) pe MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO