Companii

eJobs: Doar 1,4% din aplicările lunare sunt pentru joburile din străinătate. Germania, Olanda şi Franţa sunt primele opţiuni ale românilor care vor să muncească în afară

eJobs: Doar 1,4% din aplicările lunare sunt pentru...

Autor: Roxana Rosu

06.05.2021, 10:48 119

Aproximativ 2.500 de joburi noi sunt postate în fiecare lună de angajatorii din străinătate, dar candidaţii români rămân, cel puţin pentru încă o perioadă, interesaţi aproape exclusiv de oferta locală, în condiţiile în care numărul aplicărilor pentru poziţiile din afara ţării reprezintă doar 1,4% din totalul aplicărilor înregistrate în luna aprilie pe eJobs.ro.

În total, candidaţii a depus 15.000 de cereri pentru joburi în străinătate.

Cei care decid să plece în străinătate aplică preponderent pentru joburile din Germania, Olanda, Franţa, Ungaria şi Belgia.

Italia şi Spania sunt, în continuare, destul de jos în clasament, însă surpriza vine din partea Marii Britanii, care era, până anul trecut, în top 5 destinaţii alese. Acum este abia pe locul al 8-lea, ca urmare a restricţiilor pe care Regatul Unit le-a impus în ultimul an.

”Cele mai multe aplicări vin din segmentele de vârstă 25-35 de ani şi 18-24 de ani, iar domeniile spre care se orientează sunt construcţii, retail, transport, producţie şi industria alimentară. Dacă în lunile trecute vedeam mulţi IT-işti care aplicau pentru străinătate, acum cifrele sunt în scădere pentru această categorie, însă sunt în creştere pentru joburile pe care le au la dispoziţie în România. De asemenea, chiar dacă vorbim despre candidaţi tineri, tot joburile full time sunt cele care le atrag atenţia, în timp ce proiectele sezoniere cumulează un număr relativ mic de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ceea ce priveşte numărul de joburi postate în luna aprilie, din cele aproape 2.500 de poziţii deschise, peste 600 aparţin angajatorilor din Spania, aproximativ 550 celor din Germania şi 350 celor din Olanda. Urmează joburile din Franţa, Marea Britanie, Ungaria şi Elveţia.

Dintr-un mare angajator al ultimilor ani, Italia a ajuns acum spre finalul clasamentului, cu mai puţin de 100 de joburi pentru candidaţii români.

”Este probabil ca în următoarea jumătate de an să vedem o uşoară creştere a dinamicii în ceea ce priveşte angajările şi aplicările pentru străinătate. Şi candidaţii, şi angajatorii încep să prindă încredere odată cu majorarea numărului de persoane vaccinate la nivel european, dar şi odată cu relaxarea restricţiilor impuse de autorităţi. În plus, ne apropiem de deschiderea sezonului turistic, iar acesta era un domeniu care atrăgea anual candidaţi şi scotea în piaţă oferte de joburi”, adaugă Bogdan Badea.

Domeniile pentru care este în prezent cea mai mare cerere de forţă de muncă, la nivel european, sunt transport, construcţii, producţie, industria alimentară, medicină, prestări servicii şi retail.

În acest moment, peste 25.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt înregistrate, lunar, între 1,1 şi 1,5 milioane de aplicări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO