Companii

Eforie: Afacerile au crescut cu 50% pe primele sase luni

19.08.2003, 00:00 115

Societatea Eforie, care detine 11 hoteluri in Eforie Nord, a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 15,7 miliarde de lei (aproape 500.000 de dolari), in crestere cu 49% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, de10,5 miliarde lei.
Cu toate acestea, societatea a incheiat semestrul cu pierderi de 440,7 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 5 mld. lei realizat in primele sase luni ale anului 2002.
“Inregistrarea de pierderi in primul semestru este normala in turismul sezonier. In primele sase luni sunt cheltuieli mari cu pregatirea bazei materiale, in timp ce veniturile sunt reduse. Profitul obtinut in primele sase luni ale anului trecut nu a provenit din activitatea de baza, ci din vanzarea de active”, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Pescu, director economic al Eforie SA.
El a precizat ca in acest an pierderea operationala a fost cu doua miliarde de lei mai mica decat cea din primul semestru din 2002, avand in vedere ca cifra de afaceri a crescut cu aproape 50%, in timp ce cheltuielile s-au majorat doar cu 19%.
Pescu a mai spus ca majorarea veniturilor s-a datorat cresterii numarului de turisti si, implicit, a gradului de ocupare in prima parte a anului, desi sezonul de varf este iulie-august.
Eforie SA Eforie Nord a anuntat in urma cu cateva luni ca va investi in acest an aproximativ 5,5 milioane de euro pentru modernizarea unor active, printre obiectivele vizate numarandu-se complexul Union si o serie de vile. Majoritatea lucrarilor au fost incepute in anii trecuti, iar in acest an vor fi continuate si finalizate.
Pe de alta parte, societatea se afla in plin proces de fuziune cu companiile Venus SA, Saturn SA, Carmen Silva SA si Miorita Estival 2002 SA. Toate cele cinci firme au ca actionar majoritar SIF Transilvania. De altfel, Mihai Fercala, presedintele SIF, declara recent ca intentioneaza sa creeze un lant hotelier propriu, prin reunirea tuturor hotelurilor pe care le detine pe litoral, urmand sa investeasca zeci de milioane de dolari in modernizarea acestora.
Eforie SA a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 59 de miliarde de lei si un profit net de 20 de miliarde de lei. Societatea, la care SIF Transilvania detine aproape 95% din actiuni, are in proprietate 11 hoteluri, sase restaurante si sapte vile in statiunea Eforie Nord.
Compania este listata din data de 15 august 2002 la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima tranzactie cu actiuni Eforie a fost incheiata la un pret de 2.800 lei/actiune, cotatie la care capitalizarea companiei depaseste sase milioane de dolari.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO