Companii

Editurile cauta solutii pentru a supravietui: vanzari pe internet, in parcuri sau scoli

Editurile cauta solutii pentru a supravietui: vanzari pe internet, in parcuri sau scoli
08.04.2010, 23:08 58

Marile edituri de pe piata locala spun ca desi primele trei luniale anului au adus o usoara crestere a vanzarilor in librarii, esteinca dificil de prognozat ce se va intampla pe piata de carte anulacesta.

Pentru a se mentine insa pe linia de plutire, editurile cautacanale noi de distributie, de la internet la vanzarile in parcurisi chiar in scoli.

"Consideram in continuare necesara prudenta, iar in acelasi timpincercam sa valorificam orice oportunitate care apare pe piata.Pentru a vinde carti ne-am gandit la tot felul de alternative,avand in vedere ca in sistemul de difuzare reprezentat delibrariile din piata nu se vede o revenire", a declarat IrenArsene, directorul general si proprietarul editurii Curtea Veche,cu afaceri de 3,6 milioane de euro anul trecut.

In 2009, editura a renuntat la publicarea titlurilor de carti cuun tiraj mai mic de 3.000 de exemplare din cauza costurilor preamari de productie pe care le avea cu aceste exemplare.

Consumul de carte din Romania ne plaseaza pe ultimul loc intretarile Uniunii Europene, avand in vedere ca un roman cheltuieste inmedie 4 euro anual pe carti. Pe piata de carte nu exista dateoficiale legate de dimensiunile pietei, jucatorii de profilestimand o valoare cuprinsa intre 80 si 100 de milioane de euro. Unindicator relevant pentru aceasta piata il reprezinta insaveniturile celor mai mari cinci edituri, Polirom, Corint, All,Humanitas si Curtea Veche, care s-au ridicat in 2008 la aproape 25de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Vanzarile la chiosc cresc cifra de afaceri, darsacrifica profitul

In primul trimestru al anului acesta Curtea Veche a rulat ocifra de afaceri de 4 milioane de lei (1 milion de euro), niveldublu fata de cel de anul trecut, datorita vanzarilor de cartialaturi de ziare la chioscuri.

Pentru cresterea vanzarilor, editura Curtea Veche a decis sa isivanda cartile in marile parcuri din Bucuresti, dar si in parcuriledin marile orase din tara. "Luam autorizatii pentru aducerea unuicort in parc si vindem macar doua zile pe saptamana incepand culuna aceasta", spune Arsene. Ea mai precizeaza ca pentru asupravietui si pentru a avea bani sa plateasca taxele si impozitelela stat, care "se comporta cu brutalitate in cazul micilorintarzieri la plata" trebuie sa iei in calcul toate alternativeleposibile de vanzare.

"Mergem inclusiv prin scoli sau acolo unde se organizeazadiferite conferinte", mentioneaza ea. Un alt canal important dedistributie il reprezinta internetul, vanzarile online generand 15%din cifra de afaceri a editurii.

Online-ul castiga teren

Si grupul editoral All Publishing vinde carti online. "Inprezent vanzarile online ne aduc 6% din cifra de afaceri, insaacest canal are un mare potential, iar ponderea cartilor vanduteprin internet va creste. Pe piata romaneasca nu avem o reteadezvoltata de librarii, care reprezinta pana la urma canalul clasicde vanzari", spune Gabriel Scinteia, directorul general al grupuluieditorial All Publishing, care a avut anul trecut o cifra deafaceri estimata la 2,7 milioane de euro, in scadere cu 42% fata deanul anterior.

In primul trimestru anul acesta, grupul All a ajuns la afaceriestimate de 520.000 de euro, mai mult cu circa 4% fata de aceeasiperioada a anului trecut.

"Trimestrul unu a adus o usoara curba ascendenta, ceea ce mi-acreat un oarecare optimism, insa foarte moderat", spune GabrielScinteia. Anul trecut, pe fondul conditiilor dificile din piata,grupul All a redus numarul de angajati cu 30%, dar si planuleditorial cu aproape 40%. Pentru anul acesta editura spera laincasari in crestere cu 10% fata de anul anterior pe fondulcresterii economice. "Totul depinde de ce va intampla in economie.Daca vom avea somaj in masa, atunci estimarile se schimba", spuneScinteia, care conduce o editura ce isi asigura 30% din vanzari dinmanuale scolare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO