Companii

Editura Polirom isi cumpara rafturi pentru carti

06.07.2001, 00:00 129



Grupul iesean de companii Polirom, cunoscut mai ales pentru editura, intentioneaza sa devina actionar majoritar la fabrica de mobila Moldomobila Iasi, unde detine in prezent 16% din actiuni, si sa investeasca aici 1,5 milioane de dolari.

Patronul Polirom, Adrian Butuca spune ca va achizitiona pana in septembrie inca 20% din actiunile Moldomobila, moment in care se va implica in managementul fabricii.

"Vom reorganiza Moldomobila si vom injecta 1,5 milioane de dolari", a spus Butuca.

Moldomobila are in prezent aproximativ 1.600 de angajati, iar 98% din productia de mobila este exportata in tarile din Europa de Vest.

Anul trecut, societatea a exportat mobila in valoare de 6,5 milioane de dolari, iar pentru acest an, potrivit directorului fabricii, Victor Ghircoias, exporturile fabricii se vor ridica la opt milioane de dolari.

Anul trecut societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 162,2 miliarde lei si o pierdere de 81,5 milioane lei.

Actiunile Moldomobila se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti la preturi cuprinse intre 460 si 461 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la 460 lei.

Actionari la fabrica mai sunt Trade Impex Bucuresti cu 7,46%, Elvimex Group SA Bucuresti 7,46%, UNITA SA 5,14%, Secan Import-Export SRL Bucuresti 5,08%, PAS 20,00%.

Compania Polirom care detine in Iasi o fabrica de ambalaje, fabrica de tevi Omega Tub, desprinsa din Tepro, un post de radio si o editura, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 226 miliarde lei.

Pentru acest an, patronul societatii spune ca va atinge o cifra de afaceri de aproximativ 330 miliarde lei, in conditiile in care a realizat in prima parte a anului aproape jumatate din tinta stabilita.

Veniturile cele mai consistente sunt obtinute de pe urma activitatii fabricii de ambalaje, infiintata in urma cu sapte ani, aceasta fiind cotata in urma cu doi ani la aproximativ 11 milioane de dolari.

Polirom realizeaza cutii pentru medicamentele produse de Principalii beneficiari ai fabricii sunt unitatile din industria medicamentelor Antibiotice, Terapia, Eurofarm, Biofarm si Sicomed, ambalaje pentru diverse sortimente de tigari, dar si ambalaje si etichete pentru marci importante, cum ar fi cele de dulciuri (Excelent, Kandia), ape minerale (Dorna), vinuri (Cotnari, Vinia) sau becuri (Luxten, Steaua electrica Fieni)., Potrivit lui Butuca, fabrica sa ocupa 6% din piata ambalajelor.

a€oPrintre competitorii nistri se numara Rodata Bucuresti si ABC Impex Odorheiul Secuiesc, insa peste tot in tara ne intalnim pe piata cu firme locale extrem de activea€?, considera Butuca.

In acest moment in industria mobilei din Romania actioneaza peste 2.000 de firme mai mari sau mai mici. Printre cele mai mari si mai cunoscute sunt Mobexpert, Neoset, Silvarom, Alprom.

Pe piata mobilei din import, evaluata la circa 172 mil $, activeaza Modul Design, Green-Forest.

Exporturile de mobila romaneasca au fost de 441 mil. dolari in 2000, data de 420 mil. in 1999, fiind printre cele mai active ramuri ale economiei romanesti pe pietele externe.

Patronul Polirom a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute posibilitatea ca alaturi de alte trei firme din Bucuresti si una din Iasi sa cumpere una dintre cele mai profitabile societati din zona, Antibiotice, scrisoarea de intentie urmand sa fie depusa in cel mult doua saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO