Companii

Editura Polirom, evaluata la 25 mil. euro

12.08.2008, 14:03 96

Editura Polirom, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de carte romaneasca, cu afaceri estimate la 7,5 mil. euro anul acesta, are o valoare de piata de 25 mil. euro, potrivit estimarilor lui Silviu Lupescu, directorul general al companiei.
"Cresterea anuala constanta a cifrei de afaceri de 25-30%, situarea pe primul loc pe piata de carte in ultimii trei ani, oferta de aproximativ 1.200 de titluri si portofoliul incluzand autori romani si internationali precum Saramago, Nabokov, Hemingway, Lessing, Fowels, Rushdie, Salinger si altii, rata de profit anuala situata la 15-20% permit o evaluare a Editurii Polirom la peste 20 de milioane de euro, probabil, in jurul cifrei de 25 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Lupescu. El a precizat ca nu exista o evaluare independenta a Editurii Polirom.
Editura publica anual 600 de titluri, din care 70% sunt noi, in aproximativ 1,5 milioane de exemplare, potrivit lui Lupescu. Cota de piata pe care o detine se ridica la 12%, dupa cum apreciaza el.
Principalii actionari ai Editurii Polirom SA sunt Lupescu Silviu Alexandru (17%), Bunduc Viorel (2,5%), Butuca Adrian (54,04%), Dolhascu Irina Oana (13,2%), Tiron Anca Claudia (13,176%). Polirom a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 5,8 mil. euro, in timp ce pentru acest an targetul a fost stabilit la peste 7,5 mil. euro, in crestere cu 30%.
"Operam cu un numar de 8 librarii care functioneaza in franciza sub brandul Polirom in Constanta, Sinaia, Satu Mare, Zalau, Slatina, Bistrita si o librarie proprie la Bucuresti. De asemenea, editura colaboreaza cu circa 350 de librarii si difuzori en-gros din tara si din Republica Moldova, iar mai recent si cu librarii din Italia si Spania", a declarat Lupescu.
Editura Polirom mai administreaza si editura Cartea Romaneasca, cel mai vechi brand editorial din Romania, specializat in editarea autorilor romani.
Dupa primele sapte luni anul acesta vanzarile Polirom au crescut cu 32-35% datorita diversificarii ofertei, reeditarii din portofoliul propriu si cartilor best-seller din literatura feminina precum "Versetele satanice" si "Grimus" de Salman Rushdie, seriei Ernest Hemingway, carti ce s-au vandut in 10.000-40.000 de exemplare.
"Cresterea puterii de cumparare a romanilor a impulsionat de asemenea vanzarile. Pe ultimul loc in cosul de cumparaturi lunar al romanilor se afla produsele culturale, dar prin cresterea venitului mediu pe cap de locuitor consumul de carte a crescut", a spus el.
In opinia lui Lupescu, in masura in care consumul de carte pe piata romaneasca pe cap de locuitor va tinde catre unul european, este de presupus ca in urmatorii 2-3 ani, contrar celor care prevad "moartea cartii", vanzarile vor ajunge pe piata romaneasca la circa 100 de milioane de euro. "Indicele mediu european de crestere in ultimii ani a fost de 5-7% pe an, in timp ce in Romania a fost mult mai mare", a spus el.
Principalul obiectiv in urmatorii doi ani al Editurii Polirom este dublarea cifrei de afaceri si cresterea cotei de piata.
"Vom majora cota de piata printr-un numar mai mare de titluri editate, diversificarea profilului, colectii noi, cresterea vanzarilor prin internet, vanzarea de licente de traducere a cartilor autorilor romani in strainatate", a spus el. Lupescu a precizat ca in ultimii ani au fost traduse carti ale autorilor romani in Franta, Germania, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, SUA.
Investitiile bugetate anul acesta vizeaza dezvoltarea sistemului de vanzari prin internet pe platforma existenta. "In plus dorim sa elaboram noi platforme internet pentru promovarea autorilor romani in strainatate si sa achizitionam licenta de traducere pentru autori importanti din literatura universala", a declarat el.
Se va investi si in editarea operelor integrale pentru autori romani precum Norman Manea, Octavian Paler, Al. Paleologu, Stefan Agopian si altii.
Silviu Lupescu precizeaza ca Editura Polirom abordeaza si domenii de nisa precum psihopatologie si patologie clinica, studii europene, dezvoltare internationala, deci carti de specialitate.
Cei mai importanti competitori pe acest segment de piata al editurilor sunt Polirom, Corint, ALL, Nemira, RAO, Paralela 45, Teora, Curtea Veche.

Cine vinde carti in Romania:

Carturesti
Cu sase librarii, doua in Capitala si restul in tara, Carturesti pregateste anul acesta inaugurarea altor trei locatii: Sibiu, Suceava si Bucuresti.
Diverta opereaza acum doua librarii foarte apropiate de spatiul lor din Arthur Verona.
Cifrele Carturesti estimeaza vanzari de 5 mil. euro pentru 2008, o crestere de la 3,7 mil. euro anul trecut, o marja a profitului de 3% (150.000 de euro) si o valoare totala a grupului de peste 20 de mil. euro.
Divertan Diverta nu avea pana de curand nicio librarie propriu-zisa in portofoliu, ci doar magazine;
Insa situatia s-a schimbat si aici, pentru ca lantul de magazine, parte a grupului RTC, detinut de omul de afaceri Octavian Radu, a achizitionat, in aprilie, atat magazinul Eva, cat si pachetul majoritar de actiuni al Grupului Noi;
Pe zona de carte, Diverta a realizat, in 2007, un rulaj de 12 mil. euro; in 2008 se asteapta o crestere de 25%.
Humanitas
Cifra de afaceri a grupului Humanitas a fost, in 2007, de 10 mil. euro, iar pentru 2008 vanzarile celui de-al doilea jucator din piata vor depasi 11,5 mil. euro. Este vorba de cifrele totale ale Editurii Humanitas;
Detine in portofoliu 17 librarii, 3 in Bucuresti si 14 in tara, cu o ultima locatie ce se anunta deja printre cele mai frumoase librarii din Romania;
Libraria-concept de la Sibiu, din subsolul unei cladiri neoclasice din secolul al XIX-lea se intinde pe 300 de metri patrati.
Lucrarile au durat aproape doi ani de zile, iar investitiile totale au depasit 300.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO