Companii

Economiile din Vest au un efect de tractor asupra businessului romanesc, spune seful A&D Pharma

02.03.2010, 00:00 41

"Nu am motive sa cred ca prima jumatate a anului va arata maibine. Speranta mare este pentru a doua jumatate a anului si sebazeaza pe niste factori externi. In masura in care Europa de Vestincepe sa inregistreze crestere economica, va genera, cu o anumitaintarziere in mod evident, un efect de "tractor" si pentru noi.Pentru ca avem o gramada de fabrici care produc pentru export. Dacaincep sa se miste lucrurile in industria auto (din Vest - n. red.),vor incepe sa se miste si aici pentru ca piata este integratavertical", a spus Popescu intr-un interviu acordat ZiaruluiFinanciar.

Spre exemplu, exporturile Dacia au depasit 10% din exporturileRomaniei, ajungand la aproximativ 2 mld. euro in 2009 conformestimarilor ZF, iar in industria auto principalii jucatori asigurazeci de mii de locuri de munca. Companii precum Continental (peste7.000 de oameni), Draxlmaier (mai mult de 14.000 de oameni) sauTakata Petri (aproape 6.000) se numara printre cei mai mariangajatori, dar si printre cei mai mari exportatori din industriaauto.

Popescu, care a preluat conducerea A&D Pharma in vara anului2008, initial ca interimar pentru ca apoi sa fie numit pe acestpost, este de parere ca revenirea economica nu va aduce aceeasi"exuberanta" caracteristica anilor premergatori crizei, deoarecemanagerii au vazut ca se pot obtine cresteri si profit chiar siintr-o perioada de criza.

Unu, doi ani de precautie

"Sunt absolut convins ca desi este posibil sa vedem un efect decrestere in a doua jumatate a anului, atat managerii, cat sicompaniile vor avea o atitudine foarte precauta. Au vazut ca se potobtine rezultate, se poate supravietui si chiar se poaterentabiliza o afacere in conditii dificile, cheltuind mai putin,rationalizand dur resurse. Nu cred ca in momentul in care voraparea primele semne de crestere economica vom vedea la nivelulcompaniilor si al managerilor o exuberanta", a continuat Popescu.El conduce o afacere intr-un domeniu relativ stabil, afectat decriza indirect prin prisma termenelor mai lungi la care serecupereaza bani din piata. Piata farmaceutica a crescut cu 13% in lei, dar a scazutcu aproape 2% in euro anul trecut, dar potrivit companiilor dinindustrie exista inca potential mare de crestere.

Inainte sa vina la A&D Pharma, Popescu, 44 de ani, a condusoperatiunile Relad, unul dintre cei mai mari distribuitori locali,concurent al A&D Pharma. A intrat in distributia de medicamentein 2001, iar anterior a fost business analist si project manager incadrul companiei Apache Software Inc. Toronto.

"Sunt convins ca pentru unu - doi ani de zile vom asista la oatitudine mult mai precauta in orice dezvoltare de business", aadaugat Popescu. Pentru Romania, iesirea din criza ar trebui sa seproduca pe o panta de crestere, si in niciun caz de stagnare."Stabilitatea la nivelul de astazi inseamna o economie severcontractata fata de acum doi ani de zile si pentru o tara caRomania care are un decalaj de recuperat fata de alte state din UE,fara crestere economica avem o problema."

Reluarea trendului economic pozitiv ar putea fi semnalata dedoua elemente: cateva trimestre de crestere economica consecutivasi disponibilitatea bancilor de a finanta economia.

Ce le da dureri de cap managerilor?

"Puterea de cumparare este prima durere de cap care afecteazaorice manager si orice operator economic. Ne uitam ca americanii sechinuie de doi ani de zile sa restarteze consumul. Si la noi sepune aceeasi problema", mai spune executivul A&D Pharma. Cattimp consumatorii nu vor simti un trend favorabil si nu vor simtica se pot imprumuta, nu vor cheltui. Popescu nu este insa primavoce din mediul de business romanesc care vorbeste despreimperativul revenirii pe crestere a consumului. Executivi de topdin mai multe industrii au declarat in ultimele doisprezece luni cafara creditare si consum economia nu poate reveni la nivelul din2008.

"Consumatorul roman nu are exuberanta din tarile foartedezvoltate ca de exemplu SUA, unde consumul se bazeaza foarte multpe senzatia de incredere si dorinta de a cheltui mai mult decat ai.Noi avem oameni destul de conservatori si in aceste conditii nu neputem astepta ca ei sa inceapa sa cheltuiasca daca nu simt cabancile sunt dispuse sa le ofere bani in conditii mairelaxate."

Seful A&D Pharma compara nevoia de creditare bancara dineconomie cu nevoia de combustibil a unei masini. "Crestereaeconomica este ca o masina care ar putea sa mearga mai repede, darnu vrei sa pui benzina in ea. Categoric finantarea este una dintresolutii. Categoric putem sa vorbim si despre finantarea de statpentru ca am luat bani de la FMI, dar nu-mi este extrem de clarunde se duc acesti bani", mai spune managerul.

Strainii sunt mai atenti cu creditele comercialeacordate companiilor romanesti

Recuperarea banilor din piata, principala problema ridicata decompaniile farmaceutice in ultimele luni, determina producatoriiinternationali de medicamente sa priveasca mai atent creditulcomercial (termenele de plata) acordat companiilor romanesti.

"Toti (companiile internationale - n. red.) se intreaba de ce nusuntem capabili, pentru ca avem niste sume foarte importanteintrate de la FMI, sa restructuram costurile in domeniul sanatatiiastfel incat sa avem o stabilitate", afirma Popescu.

Referior la evolutia cursului de schimb, el spune ca nu intelegede ce acesta scade.

"Toata lumea se uita inspre niste fluxuri investitionale care auimpact pe curs. Nu este economia reala care genereaza acestfenomen. Ca manager, nu pot decat sa ma intreb daca aceste cursuriisi inverseaza directia la un moment dat, in ce masura ne putemtrezi cu un alt curs, care risca sa dea peste cap totul."

A&D Pharma a cumparat anul trecut operatiunile Arishop dinBulgaria si diviziile Ozone din Polonia, Ungaria, Slovacia siCehia, in urma unei tranzactii de 23,15 mil. euro. Aceste afacerierau detinute de propriii actionari ai grupului, respectiv LudovicRobert, Walid Abboud, Roger Akoury si Michel Eid.

"In fiecare saptamana imi ajung pe masa propuneri ca existalanturi de farmacii, mici distribuitori sau companii de marketing& sales de vanzare in toata zona in care operam. Cred catrebuie sa fie foarte interesant sau extrem de bine aliniatcompetitiv din punctul de vedere al pretului ca sa ne lansam inalte achizitii in cursul acestui an. Acest lucru nu inseamna ca nuo vom face, dar avem destul de multe pe cap cu integrarea sieficientizarea."

A&D Pharma nu a facut inca publice rezultatele financiare peanul 2009. Pe bursa din Londra, unde compania este cotata, ultimeletranzactii s-au inchis la un pret de 3,2 euro pentru un GDR, nivella care capitalizarea este de 106,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO