Companii

Economie de piaţă made in Romania: Compania de Drumuri, monopolurile din energie şi Apa Nova, cele mai profitabile afaceri

Economie de piaţă made in Romania: Compania de Drumuri,...

Autor: Roxana Petrescu

04.11.2015, 00:07 1047

Compania Naţională de Drumuri se află la loc fruntaş în ceea ce priveşte profitabilitatea calculată pentru pri­me­le 150 de mari companii din România ca cifră de afaceri.

Alături de ea sunt monopolurile din energie şi gaze, firme care func­ţionează în sectoare lipsite de con­curenţă şi care îşi ghidează acti­vitatea în baza unor tarife re­glementate, dar şi Apa Nova, com­pania franceză care a scumpit apa în Bucureşti de 15 ori din 2000 până în prezent.

Pornind de la topul celor mai mari 150 de companii din România după cifra de afaceri înregistrată anul tre­cut, Ziarul Financiar a reorganizat acest clasament în funcţie de marjele de profit pe care aceste firme, perlele economiei locale, le-au raportat în 2014. Restul companiilor pot avea marje mai mari, dar la cifre de afaceri nereprezentative.

Calculată ca raport între profitul net şi cifra de afaceri, marja de profit arată cât la sută din vânzările unei companii se transformă în câştiguri nete, acesta fiind unul dintre cei mai relevanţi indicatori pentru sănătatea unei companii.

Doar americanii de la Cameron, cel mai mare producător de utilaj pe­tro­lier local, şi germanii de la Con­tinental Automotive Products, axaţi pe fabricarea anvelopelor auto, şi-au făcut loc printre cele mai profitabile zece mari companii din România, clasament dominat de ma­rile monopoluri energetice şi din utilităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO