Companii

Eckerle: Vom continua transferul de tehnologii din Ungaria si in acest an

23.01.2007, 13:43 27

Producatorul de componente electromecanice pentru industria auto Eckerle Romania, subsidiara a concernului german Eckerle-Gruppe, va prelua anul acesta noi grupe de produse si liniile de productie aferente acestora de la locatia din Ungaria care realiza pana acum componente electromecanice destinate motoarelor electrice ale autoturismelor. Anul trecut, Eckerle Romania a mai realizat o mutare similara pentru alte doua produse, fabricate pana in acel moment in Ungaria.
"In 2003, am transferat primele trei repere de la fabrica concernului din Ungaria, precum si liniile de productie aferente noilor produse. Transferurile vor continua si in perioada urmatoare, cu scopul de a reduce costurile, urmand ca pentru fabrica din Ungaria sa se gaseasca noi produse alternative", a declarat pentru ZF Transilvania, Miriam Arp, director general al Eckerle Romania.
Compania si-a bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 350.000 de euro in extinderea capacitatilor de productie, dar si in dezvoltarea parcului de masini pentru automatizari. Productia echipamentelor de automatizare a fost demarata in septembrie 2005, iar anul trecut aceasta sectie a realizat o cifra de afaceri de 500.000 de euro. Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o crestere cu 40% a vanzarilor pe segmentul de automatizari, pana la valoarea de 700.000 de euro.
"Piata pe segmentul de automatizari este in continua dezvoltare in Romania, mai ales datorita firmelor multinationale care aleg sa investeasca aici. Pe de alta parte, si firmele romanesti au inceput sa se dezvolte la nivel european. In aceste conditii, anul acesta vom investi in dezvoltarea acestei divizii", a precizat Miriam Arp.
Ca urmare a evolutiilor asteptate pe piata de automatizari, precum si ca o consecinta a transferului de noi produse, conducerea Eckerle Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 5,8 milioane de euro, dupa ce in 2006 acest indicator s-a cifrat la aproximativ 5,2 milioane de euro.
"Transferarea intregii productii dintr-o locatie inchiriata intr-una proprie a fost primul pas important in dezvoltarea noastra pe piata locala. In acest moment, fabrica din Romania este a doua ca marime in cadrul grupului Eckerle", a mai declarat Miriam Arp. Investitia in punctul de productie din Cluj s-a cifrat la 2,6 milioane de euro si a fost finalizata la inceputul lui 2005. Anul trecut, Eckerle Romania a investit aproximativ 500.000 de euro in dezvoltarea tehnologica.
Potrivit conducerii, noua locatie a permis cresterea numarului de angajati cu 50%, dar si dezvoltarea unui nou domeniu de activitate, cel de automatizari, prin care se abordeaza piata interna.
Pe domeniul componentelor pentru electromotoare, principalii clienti ai companiei sunt firme multinationale cu sediul in Germania, iar productia se realizeaza in sistem lohn. Pe domeniul de automatizari compania are clienti in Arad, Bihor, Sibiu, Bistrita Nasaud, Timis, Satu Mare, si Cluj.
Compania Eckerle Romania face parte din grupul german cu acelasi nume, care are peste 2.000 de angajati, 570 dintre acestia fiind in Romania.
Pana la sfarsitul acestui an conducerea Eckerle Romania estimeaza ca numarul angajatilor va ajunge la 600.
Tendinta de transfer tehnologic dinspre centrele de productie a componentelor pentru industria automobilelor din Europa Centrala spre Romania, unde costurile sunt mult reduse, este prezenta la majoritatea companiilor care activeaza pe piata componentelor auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO