Companii

„E anul care va face diferenţa între adevăraţii fermieri şi agricultorii de conjunctură“

Cele patru zile ale expoziţiei de la Fundulea au fost şi ultima ocazie pentru fermieri de a lua pulsul pieţei, de a scana aşteptările de recoltă ale altor agricultori sau de a schimba opinii în privinţa evoluţiei preţurilor la materiile prime agricole. GALERIE FOTO

Cele patru zile ale expoziţiei de la Fundulea au fost şi ultima ocazie pentru fermieri de a lua pulsul pieţei, de a scana aşteptările de recoltă ale altor agricultori sau de a schimba opinii în privinţa evoluţiei preţurilor la materiile prime agricole. GALERIE FOTO

Autor: Gabriel Razi

08.06.2015, 08:30 1518

Distribuitorii şi producătorii de uti­laje agricole, producătorii de spaţii de depozitare şi vânzătorii de îngrăşă­min­­­te, pesticide sau seminţe şi-au sta­bi­­lit cartierul general pentru patru zile în Fundulea,  o localitate la 35 de kilo­me­­tri est de Bucureşti din judeţul Călă­­raşi, pentru a-şi calibra vânzările la ape­­­titul pentru cumpărături al fermierilor.

Aici a avut loc în weekend expo­ziţia Agriplanta - RomAgroTec, unul dintre punctele de interes care se află pe agendele anuale ale agricultorilor.

Producătorii de se­minţe au venit cu loturi demonstrative de porumb, ra­pi­ţă, orz sau grâu, iar dis­tri­buitorii de uti­­laje au lustruit com­binele şi tractoarele.

Cei 200 de expo­zanţi au „detaşat“ la târg aproximativ 700 de angajaţi. Totul a fost făcut în aştep­ta­rea fermierilor care au an de an bugete de investiţii estimate la peste 3 miliarde de euro la nivel de economie.

„Acesta este anul care va face diferenţa între fermierii adevă­raţi şi cei de conjunc­tu­ră, dată fiind şi si­tua­ţia cu preţul ce­rea­lelor“, a spus Marin Iordache, re­pre­zen­tantul Agro Total, o fermă de 3.000 de hectare din Giurgiu.

Vineri la prânz fermierul inspecta tractoarele şi combi­nele expuse în câm­pul din Călăraşi. El este şi unul dintre cei câţiva fermieri cu peste 1.000 de hec­tare prezenţi la Agriplanta - RomAgroTec în a doua zi de desfă­şu­rare a expoziţiei.

Agricultorii din această categorie sunt elemente cheie de interes pentru toţi furnizorii, având în vedere că din acest „club“ fac parte doar 900 de fer­mieri din România.

Ei lucrează împreună 20% din su­prafaţa arabilă, dar sunt printre cei mai productivi şi au cea mai mare capa­citate investiţională.

„Anul acesta caut o grapă cu disc. Anul trecut am investit un milion de euro, nu îmi fac un buget fix, cheltuiesc după nevoi“, a spus Arnaud Perrin, an­tre­­­prenorul francez de la ferma Sopema de 3.700 de hectare din Ialomiţa.

Cu o istorie de afaceri mai lungă de un deceniu pe piaţa locală, francezul s-a adaptat la particularităţile agricul­turii româneşti, iar evoluţia condiţiilor me­teo a ajuns să fie unul dintre cei mai sensibili indicatori privind afacerile sale viitoare.

„Porumbul va fi cea mai profitabilă cultură şi anul acesta. Avem terenuri di­ficile şi nu putem face producţie fără iri­gaţii. Aştept cel puţin 12 tone/hectar din cele 900 de hectare cu porumb pe care le-am însă­mân­ţat“, a spus Perrin.

Cele patru zile ale expoziţiei de la Fundulea au fost şi ultima ocazie pentru fermieri de a lua pul­sul pieţei, de a sca­na aşteptările de recoltă a altor agri­cul­tori sau de a schimba opinii în privinţa evo­luţiei preţurilor la ma­teriile prime agricole.

Niciunul nu vorbea însă vinerea tre­cută de pierderi, condiţii de piaţă difi­cile sau tăieri de cos­turi. Aşteptările po­­zi­ti­ve privind recol­tele s-au văzut şi în ce­re­rile pe care fer­mierii le-au îna­in­tat către dis­tri­bui­torii de utilaje.

„Este sezonul vân­zărilor de com­bi­ne. Fermierii vor recolta în câte­va săp­tă­mâni orzul, apoi în paralel rapiţa şi grâul“, a spus Monika Puiu, şefa dealer-ului local al utilajelor New Holland, care a precizat că prezenţa la ex­poziţie este baza pentru contracte de vânzare viitoare.

România aşeaptă recolte de 18,5 mi­­lioane de tone de cereale în sezonul 2015/2016, în scădere uşoară faţă de re­zultatele anterioare pe fondul redu­cerii de productivitate ca urmare a con­diţiilor meteo mai puţin prielnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO