Companii

Duţă: Fără personal medical, nu putem oferi servicii de sănătate

Duţă: Fără personal medical, nu putem oferi servicii de sănătate

Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

16.11.2011, 00:06 513

Fără personal medical, indi­fe­rent câţi bani sau echipamente am avea, nu putem oferi servicii de sănătate, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă în deschiderea Forumului Român de Sănătate, organizat de CNAS şi agenţia MEDIAFAX.

"Ne confruntăm cu un exod fără precedent al medicilor români şi cu o deziluzie din ce în ce mai accentuată a celor care rămân, legată atât de resursele de care dispun, cât şi de sta­tu­tul lor social. Cred că unele dintre ele­mentele cele mai importante ale refor­mei trebuie să se axeze pe re­cu­noaş­terea corectă a calificării medicilor, a competenţelor dobândite şi atât de nece­sare societăţii, a poziţiei sociale şi a relaţiilor interactive cu polii puterii, dar şi pe recompensare adec­vată, materială şi nu numai a activităţii pro­fesionale", a spus Duţă.

În opinia şefului CNAS, pentru a reforma sistemul trebuie modificate încă alte două componente esenţiale: relaţia pacient-medic-asigurător şi relaţiile între profesioniştii din do­meniul sanitar.

Lucrările Forumului Român de Sănătate vor continua astăzi, la hotelul Howard Johnson din Capitală, înce­pând cu ora 9.30.

În cadrul eveni­mentului vor fi abordate şi teme precum informatizarea în sănătate - instrument de modernizare a statului, dosarul electronic de sănătate şi prescripţia elec­tronică -, proiecte naţio­nale, com­po­nente ale strategiei e-sănătate din România.

Alte teme vor viza cardul naţional de sănătate - mijloc de îmbu­nătăţire a gestionării resurselor finan­ciare prin prevenirea fraudei, precum şi măsurile pentru o mai bună funcţionare a colaborării sistemului sanitar cu fur­nizorii de servicii medicale şi cu asociaţiile de pacienţi.

Evenimentul are loc în contextul în care Ministerul Sănătăţii doreşte intro­ducerea asigurărilor private de sănătate, prin crearea unor case de asigurări particulare care să fie dirijate de CNAS, în plus, până la sfârşitul anului, va fi introdusă coplata formală, cea care presupune utilizarea cupoanelor pentru obţinerea serviciilor medicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO