Companii

Dupa vaca nebuna, Anglia are alta problema : porcul cu febra

16.08.2000, 00:00 36



Exporturile de porci vii din Anglia vor fi interzise pana la sfarsitul lunii august din cauza izbucnirii in sudul si sud-estul acestei tari a unei epidemii contagioase de febra porcina, potrivit unui comunicat al Comisiei Europeane (CE).

"Comisia a decis sa restrictioneze exporturile de porci vii din Anglia, ca raspuns la aparitia unei epidemii clasice de febra porcina",

Restrictiile vor fi aplicate pana la 31 august, iar prelungirea valabilitatii acestora va fi discutata de un comitet de experti veterinari al UE la 22 august, ocazie cu care se va contura o imagine clara a dimensiunii epidemiei si a eficientei masurilor de control adoptate de autoritatile britanice, potrivit unui purtator de cuvant al ministerului britanic al Agriculturii.

Potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei Europene, restrictiile se vor aplica exporturilor engleze si nu celor provenite din Marea Britanie.

Anuntul de la Bruxelles a fost o noua lovitura pentru fermierii britanici, care inca mai suporta consecintele interzicerii exporturilor de carne de vita, masura ridicata anul trecut dupa mai mult de trei ani. Franta inca refuza sa importe carne de vita din Marea Britanie, de teama extinderii bolii vacii nebune.

Este prima data cand boala a aparut in Marea Britanie in ultimii 14 ani si, desi nu este transmisibila la om, este foarte contagioasa pentru porci, spre deosebire de boala vacii nebune. Mii de porci au fost taiati in sud-estul Angliei de la declansarea epidemiei. Autoritatile britanice au stabilit o zona de protectie de trei km si o o zona de supraveghere de zece kilometri in jurul regiunii infectate.

"Credem ca o restabilire a situatiei ar dura saptamani, deoarece trebuie sa vizitam fermele, sa taiem toti porcii infectati, cat si sa dezinfectam locurile afectate", a precizat seful Oficiului veterinar, Jim Scudamore.

"Suntem ingrijorati ca situatia va avea un impact major asupra industriei de producere a carnii de porc", a adaugat Scudamore.

Mai multe tari ale Uniunii Europene au consemnat epidemii de febra porcina in ultimii ani. Olanda a suferit cea mai mare epidemie in anul 1997, cand circa 10 milioane de animale au fost taiate, iar Guvernul a fost fortat sa cheltuiasca milioane de euro pentru a compensa pierderile. Belgia, Olanda si Spania, care au fost lovite de epidemie in ultimii ani, au impus interdictii unilaterale asupra porcilor importati din Marea Britanie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO