Companii

Dupa un sir de amenintari, producatorii de alcool chiar intra in greva fiscala

08.09.2000, 00:00 31


Asociatia producatorilor de alcool si bauturi spirtoase din Romania "Garant" va declansa de astazi o greva fiscala, pana la publicarea in Monitorul Oficial a listei distileriilor fara autorizatie controlate si sigilate de Garda Financiara, a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant.

Potrivit Garant, cei peste 50 de membri ai asociatiei nu vor plati statului accizele stabilite pentru alcool, in valoare de 25-30 de miliarde de lei zilnic.

"Este o alta varianta prin care incercam sa trezim autoritatile la realitate. Nu ne este deloc favorabila, se rasfrange asupra noastra prin majorarile de intarziere si penalitatile calculate de stat pentru neplata la timp a accizelor.

Am luat legatura cu marea majoritate a producatorilor din tara si de la o parte dintre acestia am rpimit deja confirmarea ca de astazi vor declansa greva fiscala", a precizat Romuls Dascalu.

Asociatia sustine ca a solicitat Ministerului Finantelor si Garzii Financiare, in repetate randuri, verificarea documentelor fabricilor de alcool si reducerea accizelor la alcool la o treime. Pentru un hectolitru de alcool, un producator plateste in prezent 180 de euro.

Potrivit aceleasi surse, reducerea nivelului accizei pentru alcool ar creste incasarile bugetare si ar duce la disparitia piatei neagre a alcoolului.

"Un litru de alcool se vinde cu 60.000 de lei, pret din care aproape 50.000 de lei reprezinta accize si TVA. Pe piata neagra, un litru de alcool produs cu 8-12.000 de lei costa 30.000 de lei", afirma presedintele Garant.

Romulus Dascalu mai spune ca incasarile bugetare din alcool reprezinta, pana in prezent, doar 15% din suma estimata pentru acest an.

Presedintele Garant afirma ca statul a incasat din accize, in 1997, 3.000 de miliarde de lei, iar in 1999, dupa majorarea accizelor de la aproape 50 de euro/hectolitru la 180 de euro/hectolitru, doar 1.600 de miliarde de lei.

O statistica a asociatiei arata ca in acest an s-au autorizat 49 de fabrici de alcool, iar peste 100 functioneaza ilegal.

Garant cere explicatii si premierului Mugur Isarescu si secretarului general al Guvernului, Radu Stroe, pentru neintroducerea pe ordinea de zi a sedintelor Executivului a unui proiect de act normativ privind infiintarea unor comisii pentru controlarea si inchiderea distileriilor neautorizate.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO