Companii

Dupa un an cu afaceri record, petrolistii se confrunta in 2009 cu estimari negative pe toate fronturile

Dupa un an cu afaceri record, petrolistii se confrunta in 2009 cu estimari negative pe toate fronturile
06.03.2009, 00:00 23

In 2008, afacerile celor mai mari companii petroliere locale au depasit nivelul de 10 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere de circa 22% fata de 2007, marea parte a avansului fiind sustinuta de preturile mari atinse de barilul de petrol. In schimb insa, majoritatea companiilor s-au confruntat cu o reducere drastica a profitului, la nivel de piata picajul fiind de circa 60% de la aproape jumatate de miliard de euro in 2007. 

Ultimele trei luni ale anului trecut au fost cele care au dezechilibrat castigurile companiilor de profil.
Petrolistii locali se vor confrunta cu provocari majore si in 2009, cand analistii estimeaza scaderea rezultatelor financiare comparativ cu 2008 pe fondul unui baril de petrol estimat la circa 50-54 de dolari.
Primele indicii care anunta un an 2009 deosebit de greu se regasesc in raportarile financiare ale celor mai mari doi jucatori de pe piata locala, aferente ultimului trimestru al anului trecut.
Astfel, Rompetrol anunta reducerea drastica a ritmului de crestere in ceea ce priveste piata totala de carburanti, pe tot anul 2008 majorarea volumelor vandute fiind doar de 1,05% comparativ cu 2007.
Petrom, cea mai mare companie din Romania si principalul jucator de pe piata petroliera, inregistra primele pierderi (334 mil. euro) de la privatizarea din 2004, din cauza unor cheltuieli exceptionale si pe fondul prabusirii barilului.
In prima luna a anului acesta, Lukoil Romania si MOL Romania, ceilalti doi mari jucatori din piata, constatau o reducere a volumelor vandute cu 10-18% comparativ cu prima luna a anului trecut. Analistii spun ca anul 2009 va fi si mai dur, in contextul in care cele mai optimiste estimari in ceea ce priveste barilul de petrol nu depasersc nivelul de 54 de dolari pe baril.
"Actualul pret al petrolului este nivelul minim la care Petrom ar putea sa inregistreze rezultate pozitive, in contextul in care procesul de modernizare al companiei ar fi fost finalizat. Cum nu este cazul, Petrom se va confrunta cu probleme la actualul nivel. Ne asteptam la rezultate slabe pentru Petrom in primul trimestru al acestui an, pe fondul unei deprecieri continue a barilului de petrol", spune Philipp Chladek, analist pe segmentul petrolier din cadrul Raiffeisen Centrobank.
Daca barilul de petrol ajunge insa la nivelul de 30 de dolari, situatia devine critica, cel putin pentru Petrom.
"In ceea ce priveste Petrom, estimez un nivel critic in jurul valorii de 30-32 de dolari pe baril. In ceea ce priveste Rompetrol Rafinare, pretul barilului este irelevant, ceea ce conteaza fiind diferenta dintre cotatiile la produsele petroliere si pretul barilului de petrol", spune Tamas Pletser, analist pe segmentul de petrol si gaze din cadrul bancii olandeze ING.
Oricum, anul acesta, atat Petrom, cat si Rompetrol vor fi puse in fata unor rezultate mai slabe.
"Ambele companii (Petrom si Rompetrol - n.r.) vor avea o profitabilitate mai scazuta. Segmentul de explorare si productie din Petrom va avea de suferit din cauza preturilor mai scazute la petrol, in timp ce atat Petrom, cat si Rompetrol Rafinare se vor confrunta cu reducerea marjelor pe partea de rafinare, marketing si petrochimie", mai precizeaza Pletser.
Olandezii de la ING au avut cea mai pesimista estimare in ceea ce priveste rezultatele Petrom pentru ultimul trimestru din 2008, dar pana la urma si acestea s-au dovedit optimiste fata de pierderile anuntate de companie.
"In medie, anul acesta cred ca barilul de petrol se va situa in jurul a 54 de dolari. Credem ca accentul pe piata se va muta catre partea de oferta mai degraba decat asupra cererii, iar oferta nu va putea satisface cererea ca o consecinta a faptului ca toate marile companii, inclusiv Petrom si OMV, vor face economii in ceea ce priveste planurile de investitii pe partea de productie", este de parere Chladek, analistul din cadrul Raiffeisen Centrobank.
Potrivit acestuia, cererea de produse petroliere se va mentine, cu mici variatii, la nivelul de anul trecut, fiind exclusa inregistrarea unor rate de crestere similare anilor precedenti.
"Singurul efect pozitiv pentru Petrom este aprecierea dolarului in comparatie cu leul, din moment ce majoritatea veniturilor Petrom sunt calculate in dolari, in timp ce costurile sunt calculate in lei", este de parere reprezentantul Raiffeisen Centrobank.
Principalele provocari pe care le vad cei doi analisti pentru companiile de profil sunt continuarea programelor de investitii in contextul impunerii unui control mai exigent al costurilor.
"Pentru Petrom, principala provocare va fi continuarea programului de investitii, care include modernizarea rafinariei Petrobrazi, constructia centralei electrice de la Brazi, investitiile in marketing si dezvoltarea segmentului de explorare si productie. Toate acestea, mentinand totusi lichiditatea companiei. Pentru Rompetrol Rafinare banuiesc ca mentinerea lichiditatii este principala provocare. Oricum, ambele companii vor fi confruntate cu o scadere a volumelor, mai ales pe partea de rafinare si marketing ca urmare a inrautatirii climatului economic", spune reprezentantul ING.
Reprezentantul Raiffeisen Centrobank spune ca este foarte importanta gasirea unei solutii privind segmentul de petrochimie din cadrul Arpechim, a doua unitate de rafinare a Petrom, fie prin vanzarea acesteia, fie prin inchiderea ei.
"Petrom trebuie sa se fereasca de efectele care pot decurge din procesul de restructurare al companiei cum ar fi litigiile de anul trecut", spune Chladek. In total, anul trecut Petrom a constituit provizioane de 2,1 mld. lei pentru elemente exceptionale, cea mai mare parte a sumei, respectiv 1,3 mld. lei, fiind constituita pentru litigiile cu angajatii.
"Cu siguranta companiile va trebui sa taie din costuri si sa prioritizeze investitiile, alegand sa finanteze doar acele proiecte care pot fi profitabile si care pot aduce valoare adaugata intr-un mediu ostil. Majoritatea elementelor sunt externe si deci nu pot fi influentate", conchide Tamas Pletser.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO