Companii

Dupa imobiliare si Bursa, Electromagnetica incearca si sectorul energetic

28.10.2005, 19:10 25

Producatorul de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti isi pregateste intrarea pe piata energetica prin achizitionarea a sapte microhidrocentrale din bazinul raului Doftana, scoase la licitatie de societatea Hidroelectrica.

Actionarii Electromagnetica au aprobat ca nivel maxim al pretului de achizitionare suma de 27,7 milioane de lei (7,7 milioane de euro).

"Intentionam sa achizitionam aceste microhidrocentrale pentru a ne completa portofoliul de activitati. Vrem sa patrundem pe o alta piata, avand in vedere ca in ultima perioada ne-am restructurat in totalitate portofoliul de activitati. Inainte, 70% din produsele noastre erau destinate pietei telecomunicatiilor. Datorita schimbarilor intervenite pe aceasta piata, in sensul ca telefonia fixa a pierdut teren in favoarea telefoniei mobile, a trebuit sa inlocuim aceste activitati cu altele. Am investit si pe piata de capital, si pe piata imobiliara, incercand sa profitam de orice oportunitate aparuta. In acest context, e posibil ca pe viitor sa ne continuam seria de achizitii din sectorul energetic", a spus Ilie Frasineanu, directorul economic al Electromagnetica.

Investitia urmeaza sa fie finantata in proportie de 85% printr-un credit bancar ce va fi garantat cu activele companiei.

Reprezentantii Electromagnetica au precizat ca de aceasta data nu este vorba despre o investitie speculativa, ci de o restructurare a portofoliului de activitati.

"Despre impactul acestei investitii asupra rezultatelor financiare ale companiei vom putea vorbi numai dupa ce vom castiga licitatia, cand vom realizat un flux de venituri si cheltuieli pentru urmatorii 10 ani", a spus Frasineanu.

Pentru acest an, compania estimeaza o crestere cu circa 25% a cifrei de afaceri, pana la nivelul de 17,8 milioane de euro (65 milioane de lei), comparativ cu vanzarile de 14 milioane de euro (57 milioane de lei) realizate in 2004.

Reprezentantii companiei au precizat ca este greu de prognozat un nivel al profitului in conditiile in care previziunile privind evolutia cursului de schimb sunt contradictorii. "Oricum, ne vom respecta prevederile din bugetul de venituri si cheltuieli", a concluzionat Frasineanu.

Electromagnetica este controlata de catre Asociatia Salariatilor (PAS), aceasta detinand 54,1% din actiunile companiei. Societatea este listata la Categoria I a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Electromagnetica fiind de 0,375 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 27,56 milioane de lei (7,64 milioane de euro).

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO