Companii

După 13 luni de discuţii, CEZ vinde operaţiunile din România către fondul australian Macquarie, care administrează active de 129 mld.dolari la nivel global. Tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile antitrust şi de CSAT

După 13 luni de discuţii, CEZ vinde operaţiunile din...

Autor: Cristina Bellu

23.10.2020, 08:56 1140

CEZ, grup din energie cu 10 mld. euro capitalizare la Praga, a decis să vândă operaţiunile din România către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), fond care administrează 129 de miliarde de dolari sub formă de active la nivel global, din care cea mai mare parte sunt investite în proiecte de infrastructură.

Anunţul a fost făcut vineri de Macquarie Infrastructure and Real Assets, şi precizează că un consorţiu condus de către Macquarie European Infrastructure Fund 6 (“MEIF6”) a ajuns la un acord privind achiziţia unui portofoliul de active CEZ din România de la ČEZ Group, finalizarea tranzacţiei depinzând de primirea aprobărilor din partea autorităţilor europene antitrust şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

KPMG a fost consultantul cumpărătorului Macquarie Infrastructure and Real Assets în această tranzacţie, pe piaţa de energie şi pe aspecte financiare şi fiscale.

Portofoliul operat de CEZ în România cuprinde  86.665 de km de reţea de distribuţie a energiei electrice la nivel naţional şi operaţiuni de distribuţie de electricitate şi gaz cu 1,4 milioane de conexiuni rezidenţiale şi industriale în sud-vestul României. De asemenea, CEZ este in România unul dintre principalii dezvoltatori şi operatori de proiecte de energie regenerabilă, cu putere totală instalată de 622 MW în parcurile eoliene preponderent terestre, pe care intenţionează să le dezvolte în continuare.

„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte”, spune Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA.

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) administrează 129 de miliarde de dolari sub formă de active, din care cea mai mare parte sunt investite în proiecte de infrastructură, potrivit prezentării disponibile pe site. Astfel 75% din activele MIRA sunt investite în infrastructură, urmată de imo­biliar cu 15%, regenerabile cu 9% şi agri­cultură cu 1%. Ca zone geografice, 49% din active sunt investite în Europa, Ori­en­tul Mijlociu şi Asia. MIRA investeşte în 33 de ţări, potrivit datelor de pe site-ul propriu. MIRA este parte a Macquarie Asset Management (MAM), vehiculul de administrare de investiţii a grupului australian Mac­qua­rie. MAM intră în top 50 administratori de active la nivel mondial, iar la 31 mar­tie 2020 avea 437 mld. dolari sub admi­nistrare.

„Companiile CEZ din România au avut adesea iniţiative inovative şi de pionierat îndrăzneţ care au stimulat consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic românesc. (...) Odată cu achiziţia de către MIRA, suntem încrezători că vom continua să construim în baza acestor rezultate împreună cu un investitor pe termen lung experimentat care va susţine businessul nostru pe calea progresului”, adaugă Ondrej Safar, CEO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEZ România.

Cehii sunt prezenţi pe piaţa românească din 2005, când au preluat distribuţia de energie electrică Electrica Oltenia SA. În luna mai a anului trecut, CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat că îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia pentru a se concentra pe piaţa din Cehia, fiind vorba de o schimbare a modelului de business.

Pe lista scurtă a celor care s-au înscris în cursa pentru preluarea operaţiunilor CEZ în România  s-au mai aflat şi DWS - fondul de investiţii al Deutsche Bank (interesate şi de preluarea unui pachet în cadrul Enel în România), ungurii de la MVM (deţinut de stat), austriecii OMV (proprietarii Petrom) şi un consorţiu format din Hidroe­lectrica, Electrica şi SAPE (Electrica pentru zona de distribuţie şi Hidro pentru producţie, ţinta fiind eolienele), potrivit unor surse citate anterior de ZF, care au evaluat tranzacţia la circa 1 mld. euro, una dintre cele mai mari din sectorul de energie din ultimii ani.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO