Companii

DTZ: Doar o treime din spatiile de birouri merg la clasa A

DTZ: Doar o treime din spatiile de birouri merg la clasa A

Opera Center a fost unul dintre primele imobile de birouri de clasa A din Bucuresti

05.10.2006, 21:17 17

Pe piata cladirilor de birouri din Bucuresti, doar pana la 300.000 de metri patrati pot fi clasificati de categoria A, dupa standardele locale, potrivit specialistilor de pe piata.
Stocul spatiilor de birouri de clasa A inseamna astfel o treime din total, si chiar sub, daca aplicam standardele occidentale, mai spun sursele citate. "Din stocul total de spatii de birouri de calitate din Capitala, estimam ca aproximativ o treime se pot incadra la clasa A, conform practicii de pe piata romaneasca. Exista insa putine imobile care sa se incadreze in aceasta categorie conform standardelor practicate pe alte piete europene, mult mai dezvoltate", apreciaza Mihai Plaesu, senior consultant in cadrul departamentului birouri al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Insa putine din spatiile de birouri aflate in Capitala, si considerate de clasa A, se incadreaza in aceasta categorie, conform standardelor practicate pe pietele europene dezvoltate.
Principalele criterii care trebuie indeplinite pentru ca un spatiu de birouri sa fie clasificat de categoria A sunt pozitionarea intr-o zona cu vizibilitate buna si acces facil, o suprafata pe nivel de cel putin 1000 metri patrati, finisaje de calitate, sistem de aerisire modern si cel putin un loc de parcare la 70 de metri patrati inchiriabili.
Pe piata sunt anuntate proiecte de spatii de birouri cu suprafete insumate de sute de mii de metri patrati pentru urmatorii ani, majoritatea fiind promovate ca fiind de categoria A.
"Pe piata romaneasca nu se practica un sistem unanim acceptat de departajare a imobilelor de birouri pe clase. Majoritatea proiectelor anuntate sunt promovate ca fiind de clasa A si ne asteptam ca in urmatorii ani sa constatam o apropiere de standardele de calitate practicate si in alte tari europene", precizeaza Plaesu.
Din cauza ofertei reduse de terenuri suficient de mari si de forma convenabila, situate in zone centrale sau semicentrale, precum si a preturilor foarte mari cerute in asemenea locatii, dezvoltatorii s-au orientat spre achizitionarea de terenuri pentru dezvoltari de birouri in zone mai departate de centrul orasului.
Astfel, in zona Baneasa, din nordul Bucurestiului, vor fi finalizate in urmatorii doi-trei ani, birouri de peste 200.000 metri patrati, in timp ce zona Pipera cunoaste de asemenea o puternica dezvoltare pe acest segment, circa 185.000 metri patrati de birouri aflandu-se in diferite stadii.
In imobilele de birouri clasa A isi stabilesc, in general, sediul corporatii internationale care activeaza in domenii precum banci, asigurari, consultanta, IT&C sau farmeceutic, precum si companii locale puternice, in special cu profil de consultanta.
Chiriile in imobilele de birouri clasa A se situeaza intre 16 si 19 euro/mp/luna plus TVA, iar in cazul unor spatii de dimensiuni mai mici, disponibile imediat, valoarea chiriei poate depasi 20 euro.
Suprafetele cele mai mari in imobilele clasa B le ocupa tot corporatiile internationale, in special pentru activitati care nu au relatie directa cu clientii, precum operatiuni de back office sau call center, precum si companii locale, potrivit specialistilor de pe piata.
Chiriile in imobilele de birouri clasa B se situeaza in general intre 12-15 euro/mp/luna, dar, in functie de locatie, pot sa ajunga atat catre 8-9 euro, in locatii semi-centrale sau periferice, cat si spre 18 euro, in locatii de top din zona centru-nord).
Pe langa aceste spatii, considerate de calitate, exista o piata si pentru spatii de categorie inferioara, fie foste institutii de stat, fie spatii in imobile gandite initial ca rezidentiale, chiar si in zone foarte bune ale orasului, precum Piata Victoriei sau Piata Unirii.
Aceste spatii sunt ocupate, in general, de companii romanesti sau de cele cu un buget redus, de regula pe termen scurt.
"Tendinta pe piata este de relocare, pe masura ce companiile se simt mai sigure pe fortele si pe strategia lor, din asemenea spatii in imobile de birouri moderne. Totodata, firmele care au sedii in apartamente de bloc din diferite cartiere isi muta sediul in spatiile eliberate astfel, in zone considerate mai bune" precizeaza reprezentantul DTZ.
Anul trecut au intrat pe piata noi fonduri de investitii, precum RI Investment Group, Fabian Capital sau Uniqa, care au efectuat tranzactii importante.
Piata spatiilor de birouri s-a animat foarte mult in prima jumatate a acestui an, tranzactiile efectuate in aceasta perioada avansand catre 70.000-80.000 de metri patrati, dupa ce, in aceeasi perioada a anului trecut, volumul spatiilor de birouri comercializate a totalizat circa 15.000 mp.
Cu toate acestea, piata spatiilor de birouri din Capitala este sub nivelul capitalelor din tarile aflate in centrul si estul Europei, precum Ungaria, Cehia sau Polonia. La sfarsitul anului trecut, Bucurestiul oferea circa 250.000 de metri patrati de birouri clasa A, de zece ori mai putin decat Varsovia si de patru ori sub nivelul pietei din Praga sau Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO