Companii

Drumul Arctic catre statutul de producator complet

21.04.2003, 00:00 29

Ce va spune numele Arctic ? Frigidere ieftine si proaste, este cel mai frecvent raspuns la aceasta intrebare. De la preluarea sa de catre grupul turc Arcelik, producatorul de la Gaesti a inceput razboiul pentru a schimba aceasta perceptie si mai ales pentru a deveni un producator complet.
Pasul cel mare a fost facut saptamana trecuta, cand Arctic a lansat o noua gama de produse care cuprinde, pe langa aparatele frigorifice, masini de spalat rufe, aragazuri si aspiratoare.
Cum va reusi insa producatorul local, care detine peste jumatate din piata locala de echipamente frigorifice sa lupte de la egal la egal cu marci precum Zanussi, Indesit, Whirlpool, sau chiar marci din estul Europei precum Gorenje sau Polar ?
Oguzhan Ozturk, directorul general al companiei a declarat pentru Mediafax ca Arctic va investi in acest an aproximativ noua milioane euro pentru modernizarea si achizitionarea de echipamente, dezvoltarea unui sistem informatic, diverse programe de instruire a angajatilor si promovarea mrcii pe piata interna de produse electrocasnice.
Compania din Gaesti va produce 11 modele de masini de spalat, 5 tipuri de aragazuri si un model de aspirator.
Din punct de vedere al preturilor, Arctic a facut deja pasul catre concurentii sai. Masinile de spalat costa intre 7,9 milioane lei si 11 milioane lei, avand o viteza maxima de centrifugare intre 600 si 1.000 de rotatii minut, iar volumul de incarcare intre 3,5 si 5 kilograme.
Piata masinilor de spalat din Romania este estimata la 250.000 de unitati anual, adica 75 de milioane de euro, cele mai mari cote de piata fiind detinute de Whirlpool si Indesit. Ambele marci sunt importante, producatorii locali avand in general cote mai mici de 5% din piata.
Aragazurile Arctic costa la randul lor intre 5 si 7,3 milioane lei. In acest segment al pietei de electrocasnice Arctic are de luptat cu grupul suedez Electrolux, care detine jumatate din piata prin aragazurile Zanussi pe care le produce la Satu Mare si cu un alt producator local, Omega Tehnoton din Iasi.
Langa un aragaz si o masina de spalat Arctic ar sta bine si un aspirator din aceeasi marca, nu? Al treilea produs din marca Arctic produs la Gaesti este aspiratorul care costa 1,8 milioane lei si are o putere maxima de 1,8 milioane de lei.
Planurile producatorului de la Gaesti nu se opresc insa aici. Arctic intentioneaza sa creasca in acest an capacitatea de productie de la 350.000 unitati/an la 440.000 de aparate, urmand ca in 2005 aceasta sa ajunga la un milion de unitati anual.
In prezent jumatate din productia Arctic este exportata in tari precum Marea Britanie, Franta, Olanda si Germania.
Arctic este detinuta de grupul Arcelik AS (Turcia), care a preluat, in septembrie 2002, un pachet de actiuni reprezntand 90% din capitalul social al companiei. Grupul produce frigidere, masini de spalat rufe si de spalat vase, precum si masini de gatit si aspiratoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO