Companii

Dragos Dinu, A&D Pharma: Contextul actual al pietei locale nu lasa loc achizitiilor

Dragos Dinu, A&D Pharma: Contextul actual al pietei locale nu lasa loc achizitiilor

Click pentru imaginea marita

30.07.2008, 18:33 83

"Pe distributie, cifra de afaceri s-a majorat cu 41% in euro, ca urmare a liberalizarii sistemului de licitatii din spitale care pot sa organizeze singure procesele de achizitii a medicamentelor pentru diabet sau HIV, a explicat Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma.
O alta contributie a fost reprezentata de cresterea numarului de farmacii aprovizionate de Mediplus, care a ajuns la 2.905 unitati in prima jumatate a anului fata de circa 2.600 in prima parte a anului trecut.
Mediplus a consemnat un castig EBITDA normalizat de 16,4 milioane de euro, in crestere cu 35%, iar cota de piata a companiei a avansat cu 2,1 puncte procentuale, de la 17,7% la 19,8%.
Reteaua de farmacii Sensiblu a raportat o crestere a cifrei de afaceri de 27% in euro, pana la 71 de milioane de euro, in timp ce in lei avansul a fost de 40%. In prima jumatate a anului Sensiblu a deschis sase noi farmacii, ajungand la o retea de 218 unitati. In acelasi timp, pentru maximizarea profitabilitatii pe unitate, au fost inchise zece farmacii, iar o alta a fost relocata. Unitatile inchise au fost in orasele Galati, Iasi, Bucuresti, Piatra-Neamt sau Odorhei, unde compania detinea si alte centre de desfacere.
Dinamica de crestere a retelei de farmacii se va reduce in perioada urmatoare ca urmare a concentrarii pe eficientizarea farmaciilor.
"Exista zone in care ar trebui sa inchidem farmacii pentru ca au ramas in afara traficului, deschiderea de centre comerciale afectand fluxul de consumatori din alte zone. Mallurile concentreaza traficul, iar configuratia retailului este apoi modificata total", argumenteaza Dinu.
Grupul a deschis cateva farmacii pilot in zonele rurale, insa reprezentantii companiei nu asteapta performante pe acest segment, pentru ca, spun ei, nu exista o strategie in sistemul de sanatate la nivelul zonelor rurale.
Structura companiei a fost modificata in acest an prin crearea unui al treilea departament, sales & marketing, care a inregistrat cea mai mica rata de crestere a cifrei de afaceri. Vanzarile diviziei au urcat in primele sase luni cu 14%, la 47,9 milioane de euro. "Cresterea a fost mai redusa datorita faptului ca au avut loc schimbari in portofoliul de produse promovate si, in plus, in piata apar furnizori noi", a completat Dinu.
Pentru extinderea A&D Pharma, Dinu a reconfirmat planul prezentat anterior, de intrare pe cinci piete noi in urmatorii cinci ani. Dupa ce anul trecut compania a realizat un joint-venture in Moldova, cu Elantis Farm, in acest an a urmat deschiderea unui birou in Ungaria.
"Ungaria a fost un pas logic ca urmare a extinderii colaborarii cu partenerii locali. Biroul este operational din iunie, iar strategia va continua prin regionalizare", a spus Dinu. Ca destinatii pentru urmatoarea perioada au fost mentionate tari precum Bulgaria, Ucraina sau state din fosta Iugoslavie.
Extinderea pe plan local, cat si international vizeaza insa si potentiale achizitii. "Local, in contextul actual al pietei, nu cred ca jucatorii sunt dispusi sa stea la tratative. Sa nu uitam insa ca 170 de unitati din totalul farmaciilor Sensiblu au fost dezvoltate prin achizitii", a spus Dinu. El a declarat ca achizitia unui jucator de marime medie sau chiar a unui distribuitor este mult mai viabila intr-una din tarile vizate.
Grupul farmaceutic a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 950.000 de euro, dupa ce la finalul anului trecut a consemnat o pierdere neta de 8,44 milioane de euro.
A&D Pharma este o companie de tip holding, inregistrata in Olanda, care detine cea mai mare parte a activitatilor in Romania. Compania este listata, incepand cu octombrie 2006, pe piata principala reglementata a Bursei din Londra. Actionarii A&D Pharma sunt compania Sograno, inregistrata in Olanda, cu 59% din actiuni, directorii executivi ai grupului, cu 7%, iar restul de 34% din titluri sunt tranzactionate pe bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO