Companii

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Câţi deputaţi şi senatori proveniţi din Industria Chimică (şi Farmaceutică) au intrat în Parlament? Dacă nici unul, să nu ne mirăm că domeniul va fi lăsat de izbelişte încă 4 ani. După care va muri, UE nu iartă

Opinie

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Câţi deputaţi şi...

Autor: Dragos Damian

29.12.2020, 15:54 797

Şi cand spun angajaţi, ma refer la antreprenori sau executivi care au lucrat in marile fabrici de chimie (si de medicamente) din tara pana in momentul in care au preluat mandatul. Ma tem ca nici unul.

Aflam din ZF ca trio-ul care conduce Comisia de agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala din Senat vine din industrie – antreprenori si executivi – deci clar stiu ce este de facut si vor directiona eficient sumele enorme de bani care vin prin Politica Agricola Comuna. Au in spate si suport din Parlamentul European, unde Daniel Buda chiar se bate pentru fermieri. Poate ca agricultorii din Romania vor citi amuzati aceste randuri, pentru ca de la planificare la executie e drum lung, dar macar au o reprezentare la toate nivelele. Daca vor cere, vor primi.

In schimb, reprezentantii industriei chimice (si farmaceutice), ce fac? Nimic, de fapt lipsa de implicare este demonstrata de simpla constatare ca nu exista o Comisie de chimie in Parlament, domeniul fiind plasat la gramada la Comisia de industrii sau la cea de energie, desi in 2019 aducea jumatate din deficitul balantei comerciale a Romaniei. Primul lucru care trebuia facut in Parlament inca de acum unu-doua cicluri era sa se infiinteze o Comisie de chimie, petrochimie si petrol pentru a reduce din deficituri pana in 2030, mai ales ca proiectul European Green Deal a ajuns foarte aproape de promulgare, iar fabricile din tara care inca mai traiesc  risca sa fie inchise daca nu se conformeaza.

Fabicile chimice (si farmaceutice) nu sunt reprezentate in Parlament, nu au capitol distinct in Planul National de Rezilienta si Redresare PNRR – cel putin nu in varianta 1.0., poate apare ceva in 2.0. – si nu au nici o reprezentare prin europarlamentari ca sa stie cum sa poata obtine cat mai multa finantare din Green Deal.

Am mai scris unde era Romania in industria chimica (si farmaceutica) inainte de 1990. Aveam 72 de combinate (nu mai ineficiente decat cele din alte tari din Europa de Est, care s-au salvat si internationalizat in marea majoritate), un sistem performant de invatamant (12 scoli profesionale, 23 licee, 17 facultati si 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din productia industriala de atunci – datele le am de la un antreprenor din industrie, care le are din Cartea Alba a Reindustrializarii - Industria Chimica, Petrochimica si de Petrol, coordonata de Gheorghe Ivanus.

Am scris si unde suntem azi, in 2020: daca a mai ramas un sfert din capacitatile de productie si din cele din invatamant, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro si aproape  jumatate din deficitul balantei comerciale a Romaniei.

Astfel incat, sfarsind vaicareala si regretand ca nu am putut accepta oferta de a candida la alegeri, nu vad mare lucru pentru industria chimica (si farmaceutica) in urmatorul ciclu parlamentar.

Am ratat inca o data “mittendrin, statt nur dabei”, cum spune neamtul (intr-o traducere adaptata “joaca, in loc sa fi spectator”), deci mai mult ca sigur ca in urmatorii 4 ani tot ce va da industria chimica (si farmaceutica) din Romania vor fi 4-5 mall-uri si pana la 75% din deficitul balantei comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO