Companii

Dragoş Cabat, analist financiar: Condiţiile de piaţă pentru privatizări nu sunt dintre cele mai bune, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne batem joc

Dragoş Cabat, analist financiar: Condiţiile de piaţă pentru privatizări nu sunt dintre cele mai bune, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne batem joc

Autor: Iulian Anghel

08.10.2012, 18:54 422

Ceea ce s-a întâmplat cu programul de privatizări din ultimul timp "este o bătaie de joc". Condiţiile de piaţă pentru privatizări nu sunt dintre cele mai bune, în actuala conjunctură economică din Europa, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să încercăm, în continuare, să vindem pe bursă sau să privatizăm o parte dintre companiile de stat, comentează analistul financiar Dragoş Cabat eşecul programului de privatizări din 2012.

Statul spera să obţină anul acesta din privatizări în jur de un miliard de euro, dar tot ce a obţinut au fost cei 37 mil. euro din privatizarea pe bursă a 15% din Transelectrica.

În 2012, potrivit unui plan iniţial, ar fi trebuit privatizate pe bursă companiile Transelectrica - 15%; Transgaz - 15%; Romgaz - 15%; Hidroelectrica - 10%; Nuclearelectrica - 10%.

După intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, tot ce se mai aşteaptă în acest an este vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile Transgaz.

Tot anul acesta ar fi urmat să fie privatizate SC Cupru Min, Oltchim şi ISCIR-CERT. Dar privatizarea Cuprum Min şi a Oltchim a eşuat. Poşta Română şi Tarom ar putea fi scoase în acest an la privatizare, dar este greu de anticipat rezultatul.

"Trebuie să organizăm bine licitaţiile, să căutăm investitori serioşi. Dacă nu vin, nu vin, dar asta nu înseamnă că nu trebuie făcut nimic. Dacă investitorii nu vin, mai aşteptăm. Dar, în primul rând, nu trebuie să ne batem joc, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp este o bătaie de joc. Niciuna dintre privatizările de acum nu a fost bine pregătită", afirmă Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO