Companii

Dr. Pusca: Fondurile europene au salvat viticultura romaneasca

Dr. Pusca: Fondurile europene au salvat viticultura romaneasca
12.07.2009, 20:30 999

Este cazul viticulturii, unde producatorii de vin spun ca fondurile europene i-au ajutat, avand in vedere ca pentru infiintarea unui hectar de vie costurile se ridica la circa 15.000 de euro si sunt mai greu de suportat in totalitate de investitori.
Domeniile viticole Dr. Pusca au beneficiat de banii europeni inca de la infiintare. Cei patru actionari cu participatii egale, Aldea Adrian, Robert Vasilian, Netzer Aurel si Pusca Ion, au investit in 2007 peste 1 milion de euro in amenajarea si plantarea a 132 de hectare de vita de vie in comuna Pestera, judetul Constanta. "Efortul financiar pentru a planta un hectar de vita de vie este deosebit. Domeniile viticole au luat nastere in vara lui 2007, terenurile au fost luate in concesiune, iar soiurile de vita de vie au fost aduse din Franta si Romania. Investitiile s-au ridicat pana acum la peste 1 milion de euro plus contributia europeana", spune Ion Pusca, actionar al Domeniile viticole Dr. Pusca.
El spune ca pentru un hectar cultivat de vita de vie investitiile se ridica la circa 15.000 de euro. "Fondurile europene au salvat viticultura romaneasca. Costurile pentru infiintarea unui hectar de vie se ridica la circa 15.000 de euro, iar prima productie de struguri pentru vin poate fi obtinuta dupa trei ani de la plantatie. De pe un hectar se pot culege intre 2-3.000 kg de struguri pe hectar."

Combinat de vinificatie cu bani europeni
Prima productie de struguri pentru vin va fi obtinuta in 2010, iar pentru transformarea strugurilor in vin Ion Pusca va construi un combinat de vinificatie tot cu bani europeni. Proiectul depus anul trecut se numeste "Investitie noua combinat de vinificatie la Domeniile Viticole Dr. Pusca" si are o valoare de circa 3,8 mil. euro, din care aproape jumatate din bani reprezinta fonduri europene. "Constructia combinatului a inceput in aceasta vara si va dura un an. Capacitatea de productie a combinatului va fi de 2 milioane de litri pe an, iar tehnologia moderna pentru obtinerea vinului la standarde europene va fi achizitionata din Italia", mai spune Ion Pusca.
Peste trei sferturi din intregul lot de vita de vie cultivata este dominat de soiurile rosii, cum ar fi Feteasca Neagra, Cabernet, Pinot Noir, Merlot. Aproape 20 hectare sunt ocupate de Tamaioasa Romaneasca, iar ca soiuri albe, Domeniile viticole Dr. Pusca vor produce: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Chardonnay, Sauvignon Blanc. "60-70% din culturi sunt plantatii de vita de vie pentru productia de vinuri rosii. Vrem sa mergem pe exportul de vin si pentru inceput ne gandim la China ca piata de desfacere, pentru ca sunt mari consumatori de vin si in principal prefera vinurile rosii", explica Ion Pusca.

Proiect de irigatii
In prezent, in cadrul Domeniile viticole Dr. Pusca din Constanta lucreaza 30 de angajati, iar in momentul in care combinatul va fi pus in functiune in 2010 vor mai fi angajati inca zece oameni. "Anul viitor vom mai pune in functiune si un sistem de irigatii performant. De asemenea, intentionam sa facem un sistem de prezentare pentru vinurile pe care le vom produce in fiecare oras mare din tara."
Ion Pusca mai detine in Bucuresti si in comuna Faclia din judetul Constanta doua magazine "Casa vinului - Dr. Pusca", specializate pe vanzare de vinuri si bauturi alcoolice imbuteliate care provin din toate regiunile viticole ale Romaniei.
In Romania, suprafata cultivata cu vita de vie este de aproximativ 188.000 de hectare, din care circa 96.000 de hectare cu vie nobila.
 

Domeniile viticole Dr. Pusca

  • In 2007 au fost cultivate 132 de hectare de vita de vie
  • Costurile pentru infiintarea unui hectar de vie se ridica la circa 15.000 de euro.
  • Investitii de peste un milion de euro
  • Combinatul de vinificatie va produce peste doua milioane de litri de vin anual
  • Valoarea proiectului: 3,8 mil. euro, din care jumatate fonduri ale UE
  • Numar angajati: 30

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO