Companii

Doar una din cinci camere a adus bani pentru businessul hotelier al lui Josef Goschy

Doar una din cinci camere a adus bani pentru businessul hotelier al lui Josef Goschy

Josef Goschy, proprietarul Unita Turism: Cele mai rentabile hoteluri au fost anul trecut cele din Mamaia, hotelul Belvedere din Cluj-Napoca si Moldova din Iasi

07.05.2009, 17:00 183

Omul de afaceri timisorean Josef Goschy, care controleaza 3.500 de camere in 25 de hoteluri, a avut afaceri de 4,4 mil. euro in primul trimestru, in scadere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, veniturile generate pe o camera au fost de putin peste 14 euro pe zi (echivalentul a circa 59 de lei), potrivit calculelor ZF, care nu iau insa in considerare gradul de ocupare al hotelurilor, adica numarul de camere care au generat incasari in primele trei luni ale anului.
"In primele trei luni ale anului, gradul mediu de ocupare a fost de 21,9%. Anul trecut am operat la un grad mediu de ocupare de 50% pe intreg anul", a declarat Josef Goschy, proprietarul Unita Turism.
Gradul de ocupare de putin peste 20% din primul trimestru poate fi explicat si prin faptul ca mai mult de 40% din capacitatea de cazare a hotelurilor grupului Unita Turism, adica 1.460 de camere se afla pe litoral si nu functioneaza decat in sezonul estival.
In lunile de vara, potrivit lui Goschy, incasarile medii pe camera ale hotelurilor de patru stele detinute in statiunea Mamaia au fost in 2008 de 308 lei pe zi (83 de euro). In cazul hotelurilor de trei stele, o camera a generat venituri de 260 de lei (70 de euro).
"Cele mai rentabile hoteluri au fost anul trecut cele din Mamaia, dar si hotelul Belvedere din Cluj-Napoca si Moldova din Iasi", a precizat el.
Hotelurile din Cap Aurora nu au cumparator
Goschy este unul dintre cei mai importanti proprietari de hoteluri de pe litoral prin cele trei unitati din Mamaia (Comandor, Amiral si Orfeu), trei in Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) si doua in Cap Aurora (Onix si Safir). Pe litoral Goschy concureaza cu omul de afaceri Mohamad Murad, care controleaza lantul Majestic cu unitati in Mamaia, Olimp si Jupiter.
Goschy isi blocase la inceputul anului anumite investitii in modernizarea unora dintre unitatile hoteliere si sustinea ca nu mai vrea sa se imprumute de la banca.
Mai mult, omul de afaceri a scos la vanzare hotelurile din Cap Aurora, solicitand sase milioane de euro pe unitatile clasificate la doua stele cu 340 de camere pentru a face rost de bani in modernizarea unora dintre unitatile hoteliere precum Panoramic din Olimp, pe care a dorit sa il reclasifice la patru stele. In afara de investitiile de la hotelul Panoramic, Goschy are in vedere si reclasificarea altor unitati pe care le detine.
 "Inca nu am reusit sa vindem niciunul dintre cele doua hoteluri din Cap Aurora", a mentionat el.
 
Nu este singurul care "sufera"
Omul de afaceri din Timisoara nu este singurul proprietar de hoteluri care resimte efectele crizei financiare prin diminuarea gradului de ocupare si a incasarilor in primele trei luni de anul acesta. Si familia Lazar, care controleaza complexul de hoteluri Caro din Bucuresti cu 215 camere, a avut afaceri in scadere cu 40% in primele trei luni anul acesta fata de aceeasi perioada de anul trecut, gradul de ocupare fiind sub 40%. De asemenea si grupul Parc Hotels din Capitala, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a avut in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Printre cele mai afectate hoteluri sunt cele din Capitala, care atrag turisti de business si mai putin de leisure precum unitatile de pe litoral. Potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis Hotels, hotelurile din Bucuresti au avut cea mai mare reducere a nivelului de ocupare din regiune, de 26,4% in trimestrul unu fata de aceeasi perioada de anul trecut.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO