Companii

Doar cinci fonduri mutuale au batut inflatia in martie

17.04.2003, 00:00 26

Valoarea titlurilor de participare in fondurile mutuale a crescut luna trecuta, in medie cu doar 0,7%, fata de o inflatie de 1,1%. In aceeasi luna, moneda nationala s-a depreciat cu 1,2% fata de euro si 0,4% fata de dolarul american.
Doar cinci  dintre cele 21 de fondurile deschise de investitii, membre ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv au inregistrat luna trecuta cresteri superioare inflatiei. Toate cele cinci sunt fonduri care investesc preponderent in instrumente cu profil monetar.
Luna trecuta Bursa a avut o evolutie descendenta, fapt care a avut un impact negativ asupra valorii titlurilor de participare in fonduri. Indicele BET, care urmareste evolutia actiunilor celor mai mari companii listate a pierdut in martie 3%, iar cele doua fonduri mutuale care investesc aproape doua treimi din active in actiuni au inregistrat pierderi semnificative: 2,5%  Napoca si 1,9% Intercapital.
Fondurile care investesc in actiuni au de luna aceasta oportunitati noi de investitii. Ele pot cumpara actiuni ale societatilor de investitii financiare, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a admis ca prevederea legala conform careia fondurile nu pot investi in actiunile altor organisme de plasament colectiv nu se aplica actiunilor SIF. Unele din fondurile mutuale au cumparat deja actiuni la societatile de investitii financiare.
Multe din celelalte fonduri investesc parti mai mici din active in actiuni, fapt care a afectat performantele. In ansambu doar 5% din sumele administrate de fonduri sunt plasate in actiuni cotate, procent in jurul caruia s-au mentinut in ultimele sase luni. Scaderea randamentelor oferite si prevederile legislatiei secundare a fondurilor, in curs de aprobare la CNVM, vor determina unele dintre fonduri sa-si regandeasca strucura de plasament si alocarea unei cote mai mari din active catre plasamente pe termen mai lung, inclusiv actiuni, care pot aduce randamente mai mari, dar au si un grad mai ridicat de risc.
Piata fondurilor nu a inregistrat luna trecuta evolutii spectaculoase. Numarul de investitori a crescut cu 0,7% si a ajuns la aproape 60.000 iar activele nete ale fondurilor au scazut cu 0,5% pana la 964 miliarde de lei (28 milioane de dolari). Cel mai mare fond de pe piata este Simfonia 1 administrat de SG Asset Management, dociatatea de admininistrare a investitiilor a BRD, cu o cota de piata de 45%, urmat de Transilvania, administrat de Globinvest din Cluj cu aproape 15%.
O serie de societati de administare asteapta cu nerabdare aparitia legislatiei secundare in domeniu pentru a demera procedurile de autorizare pentru noi fonduri. Cele mai multe dintre dintre noile fonduri vor incerca sa profite de pe urma cresterii oportunitatilor de pe piata de capital si isi vor orienta plasamentele preponderent catre actiuni si obligatiuni cotate.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO