Companii

Doar 430 de companii româneşti au investit în afara graniţelor. Antreprenorii români au pornit în cursa spre primul miliard de euro investit în străinătate

Doar 430 de companii româneşti au investit în afara...

Autor: Dana Ciriperu

18.07.2018, 00:07 1522

♦ România se află pe ultimul loc între statele din regiune raportat la soldul investiţiilor directe în străinătate l Investiţiile româneşti din afara graniţelor au ajuns anul trecut la 737 mil. euro, cu mult sub cele ale companiilor din Bulgaria sau Croaţia ♦ Polonia, Ungaria sau Cehia sunt mult mai departe.

Investiţiile directe realizate de companii româneşti în străinătate sunt de numai 737 mil. euro, rezultat cu care România se află pe ultimul loc în regiune, arată o analiză a BNR pe baza unui raport al Naţiunilor Unite. Spre comparaţie, polonezii au plasat peste 25 mld. euro în afaceri din afara graniţelor, iar Ungaria şi Cehia au investiţii directe în străinătate de 23,8 mld. euro, respectiv 19,7 mld. euro, arată BNR, care citează informaţii din raportul menţionat.

„Pieţele externe reprezintă un motor de creştere pentru orice companie, inclusiv pentru cele antreprenoriale. Din păcate,  din zece ţări pe care le-am inclus recent într-o analiză, România este pe ultimul loc, cu in­vestiţii directe în străinătate de numai 737 mil. euro, în condiţiile în care următoarea clasată, Letonia, are 1,5 mld. euro, deci suntem departe“, a spus Dumitru Pîrvu, şef serviciu la Direcţia Statistică din BNR. El a fost prezent la finalul lunii iunie la conferinţa ZF „Cei mai mari jucători din economie“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO