Companii

Divizia de procesare a Smithfield, afaceri de 86 mil. euro

08.12.2008, 18:14 49

Reprezentantii diviziei de procesare a grupului american Smithfield, care include companiile Smithfield Procesare si Smithfield Prod, estimeaza o cifra de afaceri cumulata de 310 mil. lei (86 mil. euro) in acest an, in crestere cu 20% fata de rezultatul din 2007.

 "Cifra de afaceri estimata pe anul 2008, de 310 milioane de lei, reprezinta o crestere de aproximativ 20% fata de anul anterior", declara reprezentantii Smithfield Prod, companie care detine cel mai mare abator din Timisoara.
Compania nu a precizat insa daca anul acesta cele doua firme vor raporta profit.
Smithfield Procesare a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 9,8 milioane de euro si o pierdere neta de 7,5 milioane de euro. In aceeasi perioada, Smithfield Prod a realizat afaceri de 69,3 milioane de euro si pierderi de 4,5 milioane de euro, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.
Cresteri de 15-20% asteapta anul acesta si divizia locala de ferme a grupului, reprezentantii Smithfield Ferme estimand pentru acest an fiscal, care va fi finalizat in aprilie 2009, afaceri de circa 120 mil. euro si reintrarea pe profit pana la finalul lunii decembrie a acestui an.
Potrivit reprezentantilor Smithfield, in urma fuziunii realizate la nivel european intre producatorii de preparate din carne Smithfield si Campofrio, in prezent exista discutii pentru realizarea unor sinergii intre Smithfield Prod si Tabco-Campofrio, subsidiara locala a grupului spaniol. Aceste discutii sunt realizate in conditiile in care Tabco-Campofrio ar putea ramane fara capacitate de productie locala pana la finalul anului viitor. Niciuna dintre cele doua companii nu a dorit sa ofere detalii asupra acestor discutii.
Gigantul american Smithfield a intrat pe piata locala in anul 2004 prin achizitia combinatului Comtim din Timisoara. Grupul este prezent pe plan local prin intermediul companiilor Smithfield Ferme (cu activitati in cresterea porcilor), Smithfield Procesare, Smithfield Prod (cu activitati in procesare si abatorizare), Pirin Agri (specializata in gestionarea terenurilor agricole) si Smithfield Romania, care detine participatii in toate entitatile enumerate mai sus.
Toate companiile detinute de Smithfield pe plan local au rulat la nivelul anului trecut afaceri de peste 150 de milioane de euro, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor. Pierderile inregistrate in 2007 in urma pestei porcine din fermele Smithfield au fost de 33 de milioane de euro.
 Grupul Smithfield este unul dintre principalii producatori de carne de porc din piata locala, asigurand aproximativ 30% din efectivul de porcine crescute in exploatatii profesionale.
Restul pietei este acoperita de jucatori ca Marex, Agricola Bacau, Suinprod Roman si Caruz Group, in timp ce cea mai mare parte din carnea de porc comercializata pe plan local provine din importuri.
Producatorul american a anuntat la momentul intrarii in piata ca intentioneaza sa realizeze investitii de un miliard de dolari. Desi au inceput sa se resimta deja primele efecte ale crizei financiare, reprezentantii grupului sustin ca pana in anul 2012 Smithfield va derula investitii de aproximativ 1,2 miliarde de dolari in Romania. Smithfield a finalizat pana in acest moment investitii de 600 de milioane de dolari pe plan local.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO