Companii

Dividendele la Antibiotice: o actiune gretuita pentru 13 detinute

13.04.2004, 00:00 19

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi isi va majora capitalul social cu 26,5 miliarde de lei, reprezentad dividendele pe care trebuia sa le plateasca actionarilor anul trecut din profitul obtinut in 2002.
Majorarea capitalului social al Antibiorice se va realiza prin emiterea de actiuni gratuite, actionarii urmand sa primeasca o actiune noua pentru fiecare 13 actiuni detinute. Distribuirea actiunilor gratuite urmeaza sa fie discutata de actionari la finalul acestei luni, de majorare urmand sa beneficieze actionarii inregistrati la data de 11 mai. Actionarii companiei hotarasera la mijlocul anului trecut ca dividendele aprobate la inceputul anului sa fie anulate din cauza lipsei de lichiditati cu care se confrunta compania, la fel ca majoritatea producatorilor de medicamente. Antibiotice are de incasat de la clienti peste 800 miliarde de lei (24 milioane de dolari).
Tot la Adunarea Generala de la finalul lunii actionarii vor aproba vanzarea pachetului de actiuni detinut la Pharma, companie de distributie a medicamentelor. Ionel Blanculescu seful Autoritatii Nationale de Control recomandase in februarie Ministerului Sanatatii, principalul actionar al Antibiotice, retragerea producatorului de medicamente din actionariatul "firmei capusa" Pharma. Ministerul Sanatatii detine 53% din actiunile Antibiotice, iar cel mai important actionar minoritar este fondul de investitii Broadhurst, cu o detinere de 7,7%
Actiunile Antibiotice, cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat de la inceputul anului o crestere de peste 35%, in pas cu cresterea medie a pretului celorlalte actiuni de pe piata. Actiunile companiei au incheiat sedinta de joi la 3.050 lei/actiune, pret identinc cu cel din ziua anterioara. La acest pret, valoarea de piata a companiei este de 32 milioane de dolari.
Compania a atins in 2003 obiectivele pe care si le-a propus la inceputul anului: crestere usoara a cifrei de afaceri si a profitului, in favoarea stabilitatii financiare. Compania a raportat pentru anul trecut vanzari de 36 milioane de dolari (1.215 miliarde lei), in crestere cu 5% comparativ cu anul anterior. In termeni reali, vanzarile au scazut usor, data fiind inflatia de 14% de anul trecut. Profitul net preliminat s-a cifrat la 4 milioane dolari (136 miliarde lei), comparativ cu 3,6 milioane in anul anterior.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO