Companii

Diverta renunţă la 20% din suprafaţa de retail şi închide 12 librării

 Diverta renunţă la 20% din suprafaţa de retail şi închide 12 librării

Autor: Mirabela Tiron

09.09.2010, 23:56 103

Retailerul deţinut de omul de afaceri Octavian Raduintenţionează să mai închidă încă patru librării până la sfârşitulanului, printre care şi cea de pe bulevardul Magheru din Capitală,reducându-şi suprafaţa de retail cu 20%.
"În urma închiderii acestor magazine neprofi­tabile vom reducecosturile cu un milion de euro anual. De asemenea, am reuşit săobţinem re­duceri de 1 milion de euro la chiriile plătitemall-uri­lor în care avem magazine", a declarat Amalia Buliga,directorul general al lanţului de librării Diverta.
Buliga, 29 de ani, a preluat conducerea compa­niei în aprilie anulacesta, după ce a ocupat anterior poziţia de director financiar(CFO).

În insolvenţă din mai; pleacă 120 de oameni
Lanţul de librării Diverta, controlat de omul de afaceri OctavianRadu, a cerut intrarea în insolvenţă la sfârşitul lunii mai, învederea reorganizării judi­ciare. Retailerul are datorii de 10milioane de euro către furnizori şi centre comerciale şi creditebancare de 8,5 mil. euro, jumătate dintre acestea fiind credite deinvestiţii, potrivit oficialilor companiei.
Anul trecut, lanţul de librării a finalizat cu o cifră de afaceride 30 de milioane de euro şi pierderi operaţionale de 600.000 deeuro. Diverta va depune planul de reorganizare în prima parte aanului 2011, după ce va fi finalizat tabelul creditorilor.
După închiderea celor opt magazine, Diverta operează în prezent 54de unităţi pe piaţa românească, iar până la sfârşitul anului vaajunge la 50 de librării, adică la o suprafaţă totală de retail de18.000 de metri pătraţi. Mai mult, Amalia Buliga analizeazăînchiderea a încă zece librării din ţară.
În urma acestor măsuri, în librării vor lucra doar 300 de oameni,faţă de 420 anul trecut, potrivit reprezentanţilorretailerului.

Renunţă la cel mai scump contract din istoria grupului
"Magazinele care vor rămâne contribuie cu 70% cifra de afaceri aDiverta. În octombrie vom închide şi magazinul Diverta din Magheru(amplasat pe o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi - n. red.) dincauza chiriei prea mari pe metru pătrat", a declarat Ama­liaBuliga. Contractul pentru închirierea spa­ţiu­lui comercial ocupatde fostul magazin Eva de pe bulevardul Magheru a fost semnat în2008 cu fondul de investiţii Bluehouse Capital.
La momentul semnării contractului pentru spaţiul de pe Magheru,reprezentanţii Diverta spu­neau că este cel mai scump contract deacest tip din istoria grupului, iar magazinul era proiectat sădevină unitatea cu cel mai mare rulaj din toată reţeauaDiverta.
Cele două părţi nu au comunicat atunci valoarea contractului,semnat pe 20 de ani, însă reprezentanţii fondului de investiţiiBluehouse Capital au spus că "unul dintre cele mai mari grupuri defashion din Europa şi mai multe instituţii bancare au venit lanegocieri" pentru acest spaţiu. Diverta va elibera spaţiul în lunaoctombrie.
Zona centrală Bulevardul Gheorghe Magheru este inclusă în categoriade "lux" a zonelor comerciale datorită intensităţii traficuluipietonal şi auto, chiriile fiind mai mari decât cele din alte zoneale Capitalei. Cu toate acestea, în ultimii doi ani chiria pe metrupătrat s-a redus cu 60%, până la 60 de euro pe metru pătrat înmedie.

Au cerut chirie variabilă
"Chiria pe care o plătim pentru celelalte magazine variază între 15euro pe metru pătrat şi 20 de euro, mult mai puţin decât la DivertaMagheru. Am solicitat o chirie variabilă, adică procent dinvânzările pe care le obţinem", a menţionat Amalia Buliga, adăugândcă se află în cautarea unui alt spaţiu în zona Magheru pentru adeschide o librărie.
În urmă cu două luni, oficialii companiei anunţau că vor deschide onouă librărie Diverta Academiei pe 1.400 metri pătraţi în fostulspaţiu al cazinoului Princess. Din cauza unor lucrări care au locîn acea zonă, Diverta Academiei nu se va mai deschide.
În primul semestru al acestui an, lanţul de librării Diverta, careactivează pe piaţa de distribuţie alături de librăriile Cărtureşti,Humanitas şi Compania Naţională de Librării, a înregistrat o cifrăde afaceri de 11 milioane de euro, în scădere cu 20% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut şi pierderi operaţionale de250.000 de euro.
"Cele mai mari vânzări se înregistrează începând cu lunaseptembrie, de aceea ne aşteptăm ca până la sfârşitul anului săajungem la o cifră de afaceri de 23 de milioane de euro şi unprofit de 400.000 de euro, acesta fiind scenariul pesimist."
Cea mai mare contribuţie la cifra de afa­ceri a companiei o aucărţile (34%), urmate de produsele de papetărie cu 22% şi dejucării cu 8%, potrivit oficialilor companiei. Situaţia este însămult schimbată faţă de 2005, când vânzările de carte generau doarun sfert din cifra de afaceri a companiei deţinute de OctavianRadu. La acea dată, papetăria era responsabilă de mai mult de otreime din rulajul lanţului de librării.
Oficialii lanţului de librării Diverta susţin că au ajustat preţulproduselor, în linie cu piaţa. "Dacă anul trecut un ghiozdanechipat total costa 49,9 lei anul acesta costă 39,9 lei", potrivitreprezentanţilor companiei. De asemenea, cărţile se vând la preţulrecomandat de edituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO