Companii

Distribuitorul Farmexim a avut un profit operational de 3,7 mil. euro in semestrul I

Distribuitorul Farmexim a avut un profit operational de 3,7 mil. euro in semestrul I
12.08.2009, 18:30 38

Distribuitorul de medicamente Farmexim, unul din principalii jucatori din piata de profil a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 354 mil. lei (83,9 mil. euro), in crestere cu 22% in lei fata de perioada similara a anului trecut si un profit operational de 16 mil. lei (3,7 mil. euro).

"Si in prima jumatate a anului 2009 ne-am confruntat cu o serie de provocari financiare, datorate, in special, modificarii, de la 1 aprilie, a preturilor la produsele de import, in sensul scaderii lor la multe dintre medicamente. Luna mai a fost putin mai dificila decat celelalte, dar din iunie, lucrurile au revenit la normal, astfel incat ne pastram optimismul in ceea ce priveste marja de profit, de 3-4%, propusa pentru finalul acestui an", spune Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al Farmexim.

Pentru 2009, compania si-a bugetat o crestere cu 20% a afacerilor, pana la 725 mil. lei (172 mil. euro), ceea ce inseamna ca la o marja de 3-4%, profitul operational ar trece de 21 mil. lei (5 mil. euro).

Distribuitorul Farmexim mizeaza anul acesta pe o cota de piata de 10% pe retail (vanzarile catre farmacii), unde in prezent, potrivit ultimelor date disponibile la sfarsitul primului trimestru, distribuitorul avea o cota de 8%.

Ca majoritatea jucatorilor din distributie, anul trecut, Farmexim a inregistrat pierderi de 24 mil. lei (6,5 mil. euro), rezultate puse de companii pe seama deprecierii monedei nationale si a nereglementarii preturilor medicamentelor de import in functie de valorile actualizate ale principalelor valute.

In acest sens, anul trecut, compania a demarat un program de reducere a cheltuielilor care a dus la un rezultat net in primul trimestru de 3,8 mil. lei (0,9 mil. euro), program care a inclus diminuarea costurilor cu transportul, inghetarea salariilor si reducerea numarului de angajati.

Conform ultimelor date disponibile, la finalul primului trimestru din 2009, in cadrul Farmexim lucrau 534 de oameni, fata de 596 la finalul lui martie 2008.

Distribuitorul Farmexim a fost infiintat in 1990 si face parte din grupul cu acelasi nume care mai include reteaua de farmacii Help Net si importatorul si distribuitorul de produse cosmetice Green Net.

Compania are in portofoliu aproximativ 5.000 de produse de la 200 de furnizori si un numar de peste 3.500 de clienti, farmacii si spitale din intreaga tara.

Pe piata distributiei de medicamente, Farmexim concureaza cu companii precum Mediplus (parte a A&D Pharma), Relad, Farmexpert, Polisano, Fildas, Montero, ADM Farm.

Anul trecut, piata de medicamente a atins 1,945 mld. euro, cu 6,6% mai mult fata de 2007, conform datelor companiei de cercetari de piata Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO