Companii

Distribuitorii de medicamente vor fi sancţionaţi drastic dacă retrag produsul fără a notifica statul

Distribuitorii de medicamente vor fi sancţionaţi drastic dacă retrag produsul fără a notifica statul

Autor: Departamentul Social

24.10.2012, 17:37 244

El a arătat că legislaţia actuală include obligaţia notificării, dar fără sancţiuni în cazul încălcării acestei cerinţe.

"Se pare că la noi este o problemă cu legislaţia care nu prevede foarte clar acest aspect, că trebuie o notificare cu şase luni înainte. Există obligativitatea notificării, dar fără sancţiuni, acesta este motivul pentru care se retrag sau se opresc medicamente de către producători/distribuitori. Lucrăm pe lege în sensul să existe măsuri clare: dacă nu se notifică medicamentul cu un număr de luni înaintea retragerii, ca să ne dea timp nouă să rezolvăm problema, atunci să fie sancţiuni foarte serioase împotriva celui care face acest lucru", a spus secretarul de stat.

Arafat a mai arătat că problemele rezultate în aprovizionarea spitalelor cu medicamente rezultă şi din faptul că unităţile spitaliceşti cumpără cantităţi mici de produse farmaceutice, iar distribuitorii nu se prezintă la licitaţie. Problema ar putea fi rezolvată prin centralizarea acestor achiziţii şi organizarea unei licitaţii naţionale, pe un interval de doi ani, care să crească interesul distribuitorilor.

"În loc ca fiecare spital să achiziţioneze o cantitate mică de medicamente ce nu reprezintă un interes comercial pentru cei care le vând, să le strângem şi să facem o singură licitaţie, naţională, pe doi ani, ca să fie o cantitate care să atragă totuşi interesul de participare din partea celor care le comercializează", a spus Arafat.

El a precizat că o comisie verifică în prezent medicamentele care nu sunt livrate pe piaţă chiar dacă există autorizaţie de comercializare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO