Companii

Disparitia unor jucatori a facut loc pe piata, spune furnizorul de pui pentru KFC

27.05.2005, 18:04 125

Producatorul de carne de pui Avicola Buzau, care face parte, alaturi de alte trei facilitati de productie, din grupul Aaylex Bucuresti - al treilea mare jucator din piata de profil - estimeaza pentru acest an o crestere a vånzarilor cu 25%, in principal datorita extinderii retelelor marilor lanturi de retail.

"Cresterea se datoreaza faptului ca producem mai mult decåt anul trecut la marile conturi - lantul de restaurante KFC, pentru care suntem unic furnizor de carne de pui, si retelele de retail, cu care avem relatii foarte bune. In alta ordine de idei, s-a facut loc pe piata prin disparitia sau diminuarea drastica a productiei unor jucatori", spune Bogdan Stanca, presedintele Avicola Buzau si unul dintre actionarii Aaylex.

Anul trecut, doi dintre marii jucatori din piata carnii de pui si-au diminuat drastic productia - Tec Miaco si Avicola Iasi -, in timp ce in acest an importurile (de cele mai multe ori extrem de ieftine, motiv pentru care erau apreciate de jucatorii autohtoni drept neloiale) au fost puternic diminuate.

Stanca spune ca in piata exista un trend clar de consum catre carnea alba, de pui si chiar de peste, in dauna celei rosii, de porc.

"Exista o tendinta clara de consum a carnii de pui in urma schimbarii mentalitatilor. Pe de alta parte se remarca ceva straniu in piata: romånii cumpara carne refrigerata (n.r. - care are un termen de garantie de cåteva zile, dar care este proaspata) in dauna celei congelate. E bine ca romånii se orienteaza catre carnea proaspata, dar din nefericire foarte multi cumpara dupa care merg acasa si o congeleaza", sustine Stanca.

Aaylex, care mai detine Avis Lipia, Aviprod Zoresti si doua ferme la Galati, vinde peste 85% carne refrigerata. Stanca spune ca problemele industriei carnii de pui din Thailanda, al doilea mare producator mondial de profil, au avut un efect benefic atåt asupra vånzarilor producatorilor interni, deoarece romånii s-au ferit sa mai cumpere din import, dar si asupra exporturilor romånesti de carne de pasare, care au fost privite altfel si au putut obtine preturi chiar mai mari. "Trendul pe carne refrigerata este in crestere, in timp ce pentru un jucator din piata, ca sa intre pe piata produselor congelate, este foarte greu, pentru ca intra in competitie neloiala cu importurile foarte ieftine", sustine Stanca.

Avicola Buzau, principala facilitate de productie a Aaylex, a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 21 de milioane de euro (in crestere cu aproape 18 procente fata de anul anterior) si estimeaza pentru acest an venituri de aproximativ 33 de milioane de euro. Aaylex a investit anul trecut 1,5 milioane de euro pentru modernizarea unui abator si construirea unui laborator pentru analize. Compania va investi påna in 2007 sapte milioane de euro pentru modernizarea a doua ferme de crestere a pasarilor. "Deocamdata nu dorim sa ne extindem afacerea prin noi achizitii, ci dorim sa o consolidam si sa lucram la sistemul de contractari cu micii fermieri", spune Bogdan Stanca.

Aaylex vinde jumatate din productie in marile conturi - lanturi de restaurante si de retail -, 30% prin sistemul propriu de distributie, iar restul la export. Compania a exportat anul trecut in valoare de 3,6 milioane de euro (aproape dublu fata de anul trecut), ceea ce reprezinta aproape 35% din exporturile romånesti de profil.

Compania mai detine un lant propriu de magazine - Cocorico - din care 10 sunt in Bucuresti (doua in franciza) si cinci in Buzau.

Aaylex este o afacere detinuta de trei investitori autohtoni - Stanca Bogdan, Gruia Bogdan si Fetinca Viorel, fiecare cu parti egale. Acestia mai au afaceri in imobiliare, depozitare de cereale si confectii.

Piata interna a carnii de pui este puternic afectata de importurile ieftine, dar este dominata in continuare de jucatorii autohtoni. Principalii competitori ai Aaylex sunt Agricola International Bacau, Agrisol International, Avicola Calarasi, Tec Miaco si o serie de jucatori mai mici. Pe fondul problemelor micilor jucatori, turcii de la Banvit au anuntat o investitie de 40 de milioane de dolari la Urziceni. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO