Companii

Directorul general Transelectrica, prima victimă a premierului Ungureanu. A fost dat afară pentru "proastă comunicare"

Directorul general Transelectrica, prima victimă a premierului Ungureanu. A fost dat afară pentru "proastă comunicare"

Autor: Mediafax

13.02.2012, 19:54 3640

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Economiei să îl demită din funcţie pe directorul general al companiei Transelectrica, Horia Hăhăianu, pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

Anunţul vine la câteva ore după ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat pe această temă în urma anunţului Transelectrica conform căruia transportatorul va limita consumul de electricitate al companiilor pentru a face faţă consumului individual.

"Şefului Transelectrica i s-au reproşat proasta comunicare în privinţa resurselor energetice ale ţării şi faptul că dinspre companie au fost lansate declaraţii contradictorii, care au creat panică", au arătat sursele.

Transelectrica a anunţat, vineri, că "din cauza deficitului de energie electrică" din Sistemul Energetic Naţional-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de cărbune, paăură şi gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.

Compania a mai anunţat, că, de asemenea, nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a SEN, astfel că Transelectrica SA este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale.

Ulterior, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, în care arată că, la ora actuală Sistemul Energetic Naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi nu există riscul sistării alimentării cu energie în regim normal a populaţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.

De asemenea, Transelectrica a anunţat că sistemul energetic naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi nu există riscul sistării alimentării cu energie în regim normal a populaţiei.

Totodată, compania de stat Electrica SA estimează că până miercuri îi va putea reconecta la reţeaua de electricitate pe cei 10.000 de clienţi care au probleme în alimentarea cu energie electrică, dacă nu se vor înrăutăţi condiţiile meteorologice.

Directorul general al Electrica SA, Ioan Folescu, a declarat luni că traderul de energie Rudnap din Serbia, cu care Electrica are un contract de export de electricitate, "a înţeles situaţia", iar livrările sunt sistate.

Horia Hăhăianu a preluat conducerea Transelectrica în mai 2011, după ce anterior ocupase funcţia de director general al Teletrans, operatorul de telecomunicaţii şi IT al Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO