Companii

Din portofoliul celui mai mare jucator din real estate au "disparut" proprietati de 2,4 mld. euro

Din portofoliul celui mai mare jucator din real estate au "disparut" proprietati de 2,4 mld. euro

Extrase din rapoartele financiare trimestriale ale Immoeast de la sfarsitul lunii iulie (sus) si octombrie (jos). In octombrie Immoeast a raportat un portofoliu de 80 de proprietati in Romania, dupa ce la sfarsitul lunii iulie detinea 134 de active. Restul proiectelor au fost anulate sau amanate.

18.12.2008, 19:52 26

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai mare jucator de pe piata locala de real estate in ultimii ani, a pierdut in toamna acestui an aproape 300 de milioane de euro din reevaluarea participatiilor detinute in companiile de dezvoltare TriGranit si Adama, se arata in raportul financiar al companiei.

Mai mult, compania care a schimbat recent CEO-ul si directorul financiar, a "taiat brusc" din raportul financiar 54 de proprietati din Romania cu o valoare de 2,4 miliarde de euro.
Astfel, portofoliul cuprindea la sfarsitul lunii octombrie doar 80 de proprietati cu o valoare de piata de 1,05 miliarde de euro, dupa ce la sfarsitul lunii iulie austriecii detineau in Romania 134 de active cu o valoare estimata atunci la 3,4 miliarde de euro.
Diferenta vine din proiectele amanate si mai ales anulate, a anuntat compania, care la nivel regional a anulat definitiv 51 de proiecte si a amanat alte 29, fara a preciza informatii detaliate pentru fiecare tara in parte.
"Immoeast trece in prezent prin cea mai dificila etapa din istorie. (...) O parte semnificativa din actualele dificultati este rezultatul deciziilor luate de conducere in 2007, care au repercusiuni negative asupra lichiditatii", sustin noii directori ai fondului austriac. 2007 a fost de altfel anul in care Immoeast s-a extins agresiv pe piata locala, cumparand atat numeroase proiecte finalizate, dar mai ales implicandu-se in dezvoltarea a zeci de proiecte de toate tipurile, alaturi de diferiti investitori.
Astfel, Immoeast a apucat doar sa inceapa constructia la aceste proiecte, majoritatea nefinalizate inca, aceste proprietati nefiind aducatoare de venituri in aceasta perioada in care nevoia de lichiditati reprezinta problema numarul unu a jucatorilor din real estate.
In aceste conditii, finalizarea a numeroase proiecte este pusa in prezent la indoiala.
Majoritatea bancilor austriece, precum Erste, Raiffeisen sau Bank Austria, au expunere pe Immoeast, banci carora le-a fost prezentat recent un plan de restructurare a companiei, ale carei datorii se ridica la 1,6 miliarde de euro.
Pentru a obtine lichiditati Immoeast incearca vanzarea a numeroase active, insa procesul este ingreunat la randul sau de criza, precum si negocieri cu bancile colaboratoare carora le-a fost propus un program de restructurare, dupa ce profitul inaintea taxelor (EBT) a reprezentat de fapt o pierdere de 1,86 miliarde de euro in trimestrul incheiat in octombrie.
Immoeast a trecut in mai putin de un an de la stadiul in care nu trecea luna fara a anunta o noua achizitie de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro la stadiul in care gaseste cu greu cumparatori pentru activele din portofoliu, desi noile reevaluari ale birourilor si centrelor comerciale au fost realizate la valori cu 20% mai mici.
"Programul de vanzare a proprietatilor a inceput puternic in toamna acestui an, dar a suferit pana in prezent de criza financiara profunda, credit crunch si numarul limitat de tranzactii de pe piata de real estate", se arata intr-un comunicat al companiei.
Anul trecut compania a tinut capul de afis al pietei de real estate, cumparand pe rand centrele comerciale Polus Center Constanta, Armonia Arad, Radius Baia Mare, Euromall Galati, Euromall Pitesti si Gold Plaza, parcurile de afaceri S-Park si Victoria Park, o participatie de 25% in dezvoltatorul imobiliar Adama si alte proprietati si participatii pentru care a platit sau s-a angajat sa plateasca peste un miliard de euro.
Proiectele aflate in dezvoltare sunt realizate prin intermediul altor firme, precum TriGranit, RED Management Capital sau Futureal, iar in conditiile in care Immoeast nu va putea sustine pana la capat aceste proiecte, variantele sunt anulare/amanare a acestora sau de vanzare in actualele conditii ale pietei, cand se vorbeste de valori cu circa 50% mai mici pentru majoritatea proprietatilor.
Fondul Immoeast, unul dintre cei mai puternici investitori din Europa Centrala si de Est, este controlat de compania austriaca Immofinanz si listat pe bursele din Varsovia si Viena, unde valoarea de piata depaseste cu putin 500 de milioane de euro.
Cele mai importante proprietati operationale pe care austriecii le detin pe piata locala sunt mallul Polus Center din Cluj, cel mai mare din tara, pe care Immoeast a platit 210 mil. euro, si ansamblurile de birouri S-Park si IRIDE din nordul Capitalei.
Criza in care a intrat investitorul austriac ar putea avea efecte dezastruoase pentru numeroase companii cu care Immoeast colabora pe piata locala, precum European Future Group, angajate in investitii de sute de milioane de euro pe piata de real estate.
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO