Companii

Digitalizarea nu mai poate fi amânată. Studiu Accenture: Peste 90% din liderii de afaceri consideră că transformarea digitală este prioritară în 2021

Digitalizarea nu mai poate fi amânată. Studiu...

Autor: Cosmin Pirv

18.02.2021, 13:56 168

92% dintre liderii de afaceri chestionaţi în cadrul unui studiu realizat de Accenture susţin că pentru ei este prioritară transformarea digitală în acest an.

Potrivit unui comunicat al Accenture, pe măsură ce companiile trec de la reacţia la criză, la o etapă de reinventare, cei mai îndrăzneţi şi vizionari lideri - cei care folosesc tehnologia pentru a-şi însuşi schimbarea - vor defini viitorul.

Conform raportului Accenture Technology Vision 2021, companiile „Lider” îşi cresc veniturile de 5 ori mai repede decât „Laggards” (companii care adoptă foarte greu noile tehnologii). În perioada 2015-2018 „Liderii” se dezvoltau de 2 ori mai rapid. Rezultatul este un val de companii care concurează pentru a se reinventa şi pentru a utiliza inovaţiile tehnologice pentru a contura noile realităţi cu care se confruntă.

„Pandemia globală a apăsat un buton uriaş de derulare către viitor. Multe organizaţii şi-au intensificat eforturile de a utiliza tehnologia în moduri extraordinare, pentru a-şi menţine afacerile şi comunităţile în funcţiune – într-un ritm pe care îl credeau anterior imposibil – în timp ce altele s-au confruntat cu realitatea cruntă a neajunsurilor lor, lipsind fundamentul digital necesar pentru a pivota rapid”, a spus Paul Daugherty, CTO la Accenture.

92% dintre cei peste 6.200 de liderii de afaceri şi directorii IT chestionaţi de Accenture au declarat că organizaţia lor prioritizează inovaţia în acest an. În acelaşi timp, 91% dintre executivi sunt de părere că pentru a fi liderii de mâine în sectorul lor de activitate va fi nevoie ca organizaţia lor să definească acest sector.

Raportul identifică cinci tendinţe cheie pe care companiile vor trebui să le aibă în vedere în următorii trei ani pentru a accelera şi a-şi însuşi schimbările în toate direcţiile activităţii:

„-Organizare strategică: Construind un viitor mai bun - Începe o nouă eră a concurenţei în industrie - una în care companiile concurează pe baza arhitecturii sistemelor IT. Dar construirea şi folosirea celui mai competitiv pachet de tehnologii înseamnă raportarea diferită la aceasta, iar strategiile de afaceri şi tehnologice devin identice. 89% dintre directori consideră că abilitatea organizaţiei lor de a genera valoare pentru afaceri se va baza tot mai mult pe limitările şi oportunităţile arhitecturii lor tehnologice.

-O lume în oglindă: Puterea gemenilor digitali inteligenţi - Liderii construiesc gemeni digitali inteligenţi pentru a crea replici ale fabricilor, lanţurilor de aprovizionare, ciclurilor de viaţă ale produselor şi multe altele. Prin reunirea datelor şi a informaţiilor pentru a reprezenta lumea fizică într-un spaţiu digital se vor debloca noi oportunităţi de operare, colaborare şi inovare. 65% dintre directorii chestionaţi se aşteaptă ca investiţia organizaţiei lor în gemeni digitali inteligenţi să crească în următorii trei ani.

-Eu, specialist în tehnologie: Democratizarea tehnologiei – În prezent sunt disponibile capabilităţi puternice pentru oameni din toate sectoarele afacerii, adăugând un nivel de bază strategiilor de inovare ale companiilor. Acum, fiecare angajat poate fi un inovator, optimizându-şi munca, rezolvând punctele sensibile şi menţinând afacerea sincronizată cu nevoile noi şi în schimbare. 88% dintre directori consideră că democratizarea tehnologiei devine critică în capacitatea lor de a promova inovarea în întreaga organizaţie.

-Oriunde şi Pretutindeni: Lucrează în propriul mediu - Cea mai importantă transformare a forţei de muncă din prezent a determinat companiile să extindă limitele organizaţiei. Atunci când oamenii pot <lucra în propriul mediu>, ei au libertatea de a lucra fără probleme de oriunde - indiferent dacă este acasă, la birou, aeroport, birourile partenerilor sau altundeva. În acest model, liderii pot regândi scopul lucrului în fiecare locaţie şi se pot baza pe oportunitatea de a-şi reimagina afacerea lor în această nouă lume. 81% dintre directori consideră că organizaţiile de top din industria lor vor începe să treacă de la abordarea <Lucrează pe propriul dispozitiv> la abordarea <Lucrează în propriul mediu>.

-De la Eu la Noi: Calea unui sistem multipartit prin haos - Sistemele multipartite pot ajuta companiile să câştige o mai mare rezistenţă şi adaptabilitate, să deblocheze noi modalităţi de abordare a pieţei şi să stabilească standarde noi, orientate către ecosisteme, pentru industriile lor. 90% dintre executivii chestionaţi afirmă că sistemele multipartite vor permite ecosistemelor lor să creeze o fundaţie mai rezistentă, adaptabilă şi să creeze o nouă valoare împreună cu partenerii organizaţiei lor”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO