Companii

Dezvoltatorii ajung să plătească despăgubiri de milioane de euro dacă nu livrează la timp

Dezvoltatorii ajung să plătească despăgubiri de...

Autor: Bogdan Alecu

27.07.2018, 00:07 1118

Noile clădiri de birouri asigură spaţii suficiente pentru expansiunea companiilor, relocarea din mai multe sedii sau intrarea pe piaţa locală a unor noi jucători, însă livrarea la timp depinde de vreme, capacitatea constructorului de a mobiliza suficientă forţă de muncă şi subcontractori.

„În cele mai multe cazuri, 60-70%, când o clădire este amânată, este vorba despre incapacitatea de a semna un pre­lease, iar restul sunt cazuri în care constructorul nu reu­şeşte să recruteze suficienţi muncitori pentru proiect“, spun sursele citate.

Una din principalele probleme întâlnite de dezvoltatori este legată de momentul livrării unui proiect. Dacă au programată o livrare într-o perioadă în care vor fi gata mai multe proiecte, unele dintre ele ele în zone mai bune, atunci dezvoltatorul se va confrunta cu o concurenţă ridicată. Din acest motiv, există în zona de nord a Capitalei un proiect de zeci de mii de metri pătraţi care are anunţat oficial un singur chiriaş pe o suprafaţă restrânsă.

Piaţa forţei de muncă poate pune probleme birourilor, în cazul în care constructorul poate fi amendat de către dezvoltator, conform contractului semnat anterior.

De asemenea, în cazul în care dezvoltatorul a semnat cu viitori chiriaşi şi nu respectă termenul asumat, acesta va plăti chiriaşilor de două ori chiria pe care aceştia o achită în sediul actual. „Costurile şi penalităţile sunt discutate. Con­form contractului, se poate ajunge şi la penalităţi de milioa­ne de euro sau la o cale de mijloc“, spune sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO